Gyorsan fogy a közfoglalkoztatásra szánt pénz

Pénzcentrum2010. július 6. 09:32

Még csak az év felénél járunk, de az Út a munkához program előirányzott éves kerete már 65%-os kihasználtságnál tart. A Nemzetgazdasági Minisztérium a program átalakítására készül - írja a Napi Gazdaság.

Egész évre összesen 113 milliárd forintot terveztek be az idei költségvetésbe az Út a munkához programra, azonban az év felénél már a teljes éves keret 65%-át kihasználták a vártnál nagyobb igények miatt. Júniusban az ilyen ellátásban részesülők száma a 316 ezret is meghaladta, nagyjából egyharmaduk (103 ezer fő) közcélú munkában dolgozott, és sokan országos közmunkaprogramokban dolgoznak.

Az országos közmunkaprogramokra idén összesen 13 milliárdot szánnak. Az önkormányzatok által közcélú munka keretében foglalkoztatottak 70 százalékának teljes munkaidős állásokat biztosítanak az előírt 90 napra a helyhatóságok. Ehhez 95 százalékos normatív támogatást vehetnek igénybe - írja a lap.

Az Út a munkához kerete annak ellenére a vártnál gyorsabban fogy, hogy idén már minden családban csupán egy ember kaphat rendelkezésre állási támogatást.

Mivel a jelenlegi mértékű támogatást előreláthatólag az év végéig nem lehet az előirányzatból kigazdálkodni, forrásbővítésre pedig kevés az esély, a minisztérium átdolgozza a programot. Ennek előkészítése már megkezdődött, konkrétumokat azonban még nem lehet tudni.

Címkék: