Siralmas tanári fizetések - irigyled még a nyári szünetet?

Pénzcentrum2010. június 23. 16:02

Még javában tartanak az államvizsgák, egyes helyeken már megkezdődtek a felvételi próbatételek is, más oktatási intézményekben pedig - az árvizek és az esők ellenére - a diákok és tanárok már a vakációval vannak elfoglalva. A hamarosan ismét átalakuló magyarországi iskolarendszerrel kapcsolatban a közfigyelem megélénkülő érdeklődése kíséri az oktatásban dolgozó tanárok és pedagógusok élethelyzetét és jövedelmi viszonyait.

A Workania állásportál által működtetett www.merces.hu fizetési felmérés kutatói legutóbb azt vizsgálták meg, hogy a különböző tanári szakmák bérei miként alakultak az elmúlt egy évben, és azok összehasonlításra kerültek az országos átlaggal illetve a diplomás munkavállalók bérszínvonalával. Nos, a tanárok mindkettőhöz képest kevesebbet keresnek.

A Merces kutatói szerint az országos bruttó átlagbér hazánkban 209.200 Ft, ennél persze lényegesen magasabb a diplomával rendelkező munkavállalók fizetési átlaga, mely országos szinten eléri 309.700 forintot.

Az egész oktató szférában azonban csak az egyetemi tanárok és a főiskolai oktatók lehetnek elégedettek, hogy a magyarországi átlagbérszínvonalnál magasabb (havi bruttó 247.300- Ft) az átlagkeresetük. Az országos átlagbérekhez viszonyítva a legtöbb oktatói csoport jelentősen rosszabbul keres.

Az óvodapedagógusok helyzete a legméltánytalanabb: az ő átlagfizetésük huszonkilenc százalékkal rosszabb, mint az országos átlag, mindössze 149.500 Ft havonta.

A következő hátrányos helyzetű munkavállalói csoport: az általános iskolai tanárok kollektívája - ők az országos átlagszínvonalhoz képest mínusz 22%-kal kevesebbet -, mindössze bruttó 162.200 forintot vihetnek haza havonta a borítékokban. Az sem jelenthet vigaszt számukra, hogy a művészeti jellegű képzést folytató általános iskolai kollégáik még kevesebbet keresnek, az ő köreikben 161.000 forint az átlagfizetés.

Sokan irigykedve emlegetik a tanárok hosszú nyári szabadságának kedvezményét, ilyenkor érdemest azt is figyelembe venni, hogy például a középiskolai tanárok Magyarországon az országos átlagszínvonalhoz képest mínusz 16%-kal kevesebbet keresnek, azaz 175.200 Ft az átlagjövedelmük.

"Egyenlő értékű munkáért egyenlő díjazást!" - ezzel a méltánylást érdemlő szlogennel folytatott tavaly uniós szintű kampányt az Európai Bizottság, a Merces kutatói azonban legutóbbi felmérésükben azt is kimutatták, hogy a középiskolai tanárok között még mindig a férfiak keresnek jobban (178.100), mint az ugyanolyan szakmai tapasztalattal rendelkező kolléganőik (174.400).

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A további vizsgálatok során a Merces szakemberei arra voltak kíváncsiak, hogy milyen eltérések mutatkoznak az átlagjövedelmekben a szakmai tapasztalat és a tanítási helyek régiós különbségei tárgyában.

A katedrákon eltöltött több mint tíz év szakmai gyakorlat sem elegendő ahhoz, hogy a tanárok elérjék az országos átlagbér szintjét, hiszen 197.900 forintos havi bruttó átlagfizetés az évtizedes hűség jutalma. A pályakezdő pedagógusok és a kevesebb, mint egy éve tanítók átlagjövedelme pedig mindössze 122.700 Ft.

A megyék összehasonlítása során Baranya megyében a legalacsonyabb a tanári átlagbér (156.200), amely 14%-kal marad el a megyei átlagtól. Érdekes módon Vas megyében a legmagasabb (199.600), ez az érték 2%-kal magasabb a megyei értéknél.

A tanárok havi bruttó átlagkeresetének megyék közötti sorrendjében a Tolna megye (186.500), Pest megye (186.200), Békés megye (185.200), Heves megye (181.700) és Borsod-Abaúj-Zemplén megye (180.400) követik egymást. A baranyai tanárok tanárok bére 14%-kal, a tolnaiaké 12%-kal, Pest megyében pedig 8%-kal maradnak el az adott megye átlagfizetésétől.

A következő tanévkezdésig el lehet gondolkozni azon, hogy milyen okokkal magyarázható, hogy a hazai tanárok fizetései miért maradnak el ennyire az országos átlaghoz, pláne a diplomás munkavállalók bérszínvonalához képest!

Címkék: