A munkájukat féltik leginkább az európaiak

Pénzcentrum2010. június 21. 11:32

A munkaerő-piaci helyzet továbbra is a legégetőbb kérdés az európai nemzetek számára. A GfK Association felmérésében résztvevő tizenegy ország közül nyolc országban a munkanélküliségtől tartanak leginkább. Ezt követi az árak és a vásárlóerő alakulása, valamint a gazdasági stabilitás miatti aggodalom. Habár a jelenlegi gazdasági helyzetet kevésbé tartják aggasztónak, ez még mindig harmadik helyen szerepel a leggyorsabban megoldandó európai problémák listáján.

Az európai lista élén most is és a múltban is a munkanélküliséghez kapcsolódó aggodalmak állnak. Idén az európaiak 43 százaléka fejezte ki aggodalmát, amely 4 százalékpontos emelkedés a 2009-es adathoz képest. A problémát különösen súlyosnak tartják Spanyolországban, ahol a népesség háromnegyede aggódik a munkaerő-piaci helyzet miatt. Ausztriában és Lengyelországban 43 százalék - az európai átlag - gondolja úgy, hogy a munkaerő-piac helyzetének javulnia kell, míg Svédországban és Belgiumban a lakosság harmada ért egyet ezzel az állítással. Az Egyesült Királyság és Hollandia zárja a sort 16 és 8 százalékos eredményekkel.

A gazdaság jövője az átlagosnál nagyobb mértékben aggasztja a spanyolokat

A gazdasági fejlődés miatti aggodalom tükrözi az enyhébb helyzetet, és ez a probléma most az előző évi második helyről idén a harmadik helyre esett vissza. Miután tavaly az aggodalom mértéke 5 százalékról hirtelen 29 százalékra emelkedett, jelenleg az európaiaknak csak 16 százaléka gondolja úgy, hogy még mindig tartani kell a gazdasági helyzet okozta negatív következményektől. Azonban 31 százalékos és 26 százalékos eredményeikkel Spanyolország és Németország lakossága átlag feletti aggodalmát fejezte ki a gazdaság jövőjével kapcsolatban.

Az osztrákok és a britek a bevándorlás és a beilleszkedés miatt aggódnak

Nyolc százalékos értékükkel a bevándorlással és a beilleszkedéssel kapcsolatos kérdések továbbra is a kilencedik helyen állnak. Huszonnyolc százalékos értékével Ausztria a listavezető, szorosan mögötte található az Egyesült Királyság 25 százalékkal. A belgák és az olaszok szintén úgy gondolják, hogy a jelenlegi helyzeten javítani kellene.

Az előző évhez hasonlóan, a top 10 kihívás listáján az utolsó helyet az oktatáspolitika foglalja el, amelynek értéke a 7 százalékon stagnál. A németek (14%) és a britek (11%) szeretnék leginkább az oktatási rendszer javítását.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Német aggodalmak: a munkanélküliség továbbra is az első helyen

2010-ben a németek kétharmada (9 százalékponttal többen, mint 2009-ben) leginkább a munkaerő-piaci helyzet miatt aggódik. A recesszió alatt a munkanélküliség emelkedett, habár az emelkedés mértéke alacsonyabb, mint amire korábban számítottak (a 2008-as 7,3 százalékról 2010 januárjára 7,5 százalékra emelkedett az OECD szerint). A vezető gazdasági kutatóintézetek legújabb jelentései szerint pedig a munkanélküliek számának további csökkenése várható.

A gazdasági fejlődés miatti aggodalom tavalyi robbanásszerű emelkedését követően idén ismét csökkent (10 százalékponttal) azok száma, akik tartanak ettől a problémától. Ennek ellenére 26 százalékos eredményével még mindig a második helyen szerepel ez a probléma a leggyorsabban megoldandó német problémák listáján.

Címkék:
oktatáspolitika,