Formálódó családi adózás

Világgazdaság2010. június 14. 09:47

Két év alatt alakulna át a magyar személyi jövedelemadó (szja) rendszere egykulcsos, családi jellegű adóvá - írja a Világgazdaság. E folyamat részeként szűnik meg az év elejével bevezetett szuperbruttósítás, s bővül az szja családi elemekkel. A tervek szerint a gyermekek eltartásával és nevelésével kapcsolatos költségeket le lehet majd vonni a személyi jövedelemadó alapjából.

Az egykulcsos családi adózásnál lesznek olyan jövedelmek, amelyek nem tartoznak az adórendszer hatálya alá - árult el némi részletet a tervekből Varga Mihály, a Miniszterelnökség államtitkára egy rádiós interjúban. Példaként említette a gyermeknevelés költségét. Emellett lesznek olyan összegek, amelyeket a gyermekes családoknál nem kell leadózni. Gyermekszámtól függően meghatároznak egy limitet: ha valakinek a 100 egységnyi jövedelméből 10 egység az adórendszeren kívül esik, a fennmaradó 90 egység után kell adót fizetnie.

Az államtitkár elismerte, nagy vita volt arról, milyen rendszert vezessenek be. Ám a családokat mindenképpen támogatni akarták, hiszen a gyermeknevelést az államnak el kell ismernie. Varga Mihály elmondta: vizsgálták a francia modellt is, amikor a családban összevonva adózzák le a jövedelmet, elosztva az eltartottak, illetve a keresők számával; de abban maradtak, hogy a versenyképesség javítása miatt az egykulcsos, 16 százalékos szja-modellt támogatják.

Címkék: