Kedvezőbb társasági adózás - Tervek és tapasztalatok

Pénzcentrum2010. június 11. 16:32

Az elmúlt napokban sokakban fogalmazódott meg a kérdés, hogy pontosan mit is kell érteni a 10 százalékos társasági adókulcs bevezetésén, kik tudják hasznosítani és mekkora hatása lesz a költségvetésre. Hegedüs Sándor, az RSM DTM adópartnere szerint a feltételek könnyítése indokolt, azonban kérdéses, hogy nem lazít-e a kormány túlságosan a szabályokon.

Kármán András államtitkár tegnapi sajtótájékoztatóján kiderült, hogy a hatályos szabályozás szerinti feltételeknek nem kell majd megfelelni, ahhoz, hogy alkalmazni lehessen a tíz százalékos adókulcsot 500 millió forintos adóalapig. A szabálymódosítások akár már július 1-jétől is hatályba léphetnek, de mik is ezek a feltételek, amelyek a jelenlegi társasági adótörvényben még megtalálhatóak?

1.) A társaság nem vehet igénybe társasági adókedvezményt
2.) Legalább egy főt foglakoztat
3.) Adóalapja, vagy adózás előtti eredménye eléri a jövedelem minimumot
4.) Rendezett munkaügyi kapcsolatok követelményeinek megfelel
5.) A Társaság a dolgozói után átlagban legalább a minimálbér kétszerese, a leghátrányosabb térségben székhellyel rendelkező társaság esetén a dolgozói után legalább a minimálbér összege után egészségbiztosítási, nyugdíjbiztosítási járulékot vall be.
6.) A megtakarított adót a következő 4 évben beruházásra, hiteltörlesztésre, vagy korábban munkanélküli, megváltozott munkaképességű munkavállaló, vagy pályakezdő személy jellegű kifizetésére kell használni.

A fenti feltételek, tekintettel arra, hogy együttesen kell azoknak megfelelni kifejezetten szigorúnak mondhatók. Ebből is adódik, hogy 2008-ban mindössze 2 701 vállalkozás élt ezzel a lehetőséggel, noha legalább 237 ezer lett volna rá jogosult. A kört radikálisan, több mint 30 százalékot meghaladó mértékben leszűkítette az a körülmény, hogy a társaságok nem érték el az. ún. jövedelem minimumot. A cégek számára minden bizonnyal komoly visszatartó erőt jelentett a 4 éves elköteleződés is, mely jövőbeni beruházásokra, foglalkoztatásra vonatkozott. Mindezek alapján indokoltnak tűnik a feltételek lazítása, ugyanakkor nem lenne elvetendő pár feltétel fenntartása egyéb, korábban szintén megfogalmazott célok elérése érdekében is. Ilyen különösen a foglalkoztatáshoz, rendezett munkaügyi kapcsolatokhoz, vagy éppen a járulékfizetési minimumhoz kapcsolódó szabályok - véli a szakértő.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Általánosnak tekinthető a vélekedés, hogy e rendelkezés jelentősen javítaná a magyarországi kis- és középvállalkozások versenyképességét a régióban, egyben elősegíthetné azok megerősödését, ezáltal közvetetten a foglalkoztatottsági helyzetet is javíthatná. Mindezek alapján a kalkulált 70 milliárd forint adókiesés a későbbi években várhatóan megtérülhetne.

Címkék: