Magyarország legszegényebb települései: itt A LISTA

Pénzcentrum2010. június 2. 12:02

A Fejér-megyei Felcsút a leggazdagabb, a somogyi Pálmajor pedig a legszegényebb település Magyarországon, legalábbis az egy főre jutó jövedelmek arányát tekintve.

A CID Cég-Info Kft. jövedelem index adatbázisa a magyarországi települések és irányítószám-körzetek tiszta jövedelmére, a jövedelmek eloszlására, a fogyasztói index több mint száz cikk és szolgáltatás a lakossági fogyasztására vonatkozó valamennyi lényeges adatot tartalmazza. A jövedelemindex adatbázisaiban a lakosság valamennyi legális tiszta jövedelmére, az adózott és a társadalmi jövedelem (nyugdíj, GYES, GYED, segélyek stb.) összegére vonatkozó adatok vannak.

Míg az összes legális jövedelem 2007-ről 2008-ra 12%-al, addig 2008-ról 2009-re 6%-al növekedett, azaz a válság hatására a növekedés felére csökkent, de nem jelentkezett ebben az időszakban abszolút csökkenés. Ez a növekedés az egyes településeket különböző módon érintette.

Az év során jelentős változások történtek a települések egy főre jutó jövedelem szerinti rangsorában. A legmagasabb jövedelmű,1000 főt meghaladó lakosságú 25 település jövedelem szerinti rangsorát az alábbi táblázat mutatja.

 


A sorrendben jelentős változást mutat 2009 évben Felcsút amely átlagjövedelem terén vezeti a listát, míg a 2008 évi átlagjövedelme csak a 336-ik helyen szerepelt. Valószínű, néhány új, magasan adózó vállalkozói adófizető adata emelte Felcsúton az átlagjövedelmet az első helyre.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Jellemző, hogy az-1 000 - 10 000 lakosú települések egyre számosabban jelennek meg a jövedelmi rangsor első huszonöt helyén, és két budapesti kerület is kikerült a az első huszonötös listából. Ezek a változások azt mutatják, hogy település szinten tovább növekedtek a felső jövedelmi körbe tartozó, Budapesten kívüli települések.


Az országos jövedelem különbségek 2007-óta jelentősen csökkentek. Míg a jövedelmi olló (a legmagasabb települési átlagjövedelem és a legalacsonyabb átlagjövedelem aránya) 2007-ben 7,8 szoros volt, ez az arány 2008-ra 5,3 szorosra csökkent és 2009-ben lassuló ütemben, egy tizeddel, 5,2 szeresre alakult.

Címkék: