Így változott az értékhatárt meghaladó evakulcs

Pénzcentrum2010. május 27. 09:32

Ötven százalékos kulcs érvényes az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) 25 millió forintos bevételi értékhatárt meghaladó részére május 15-étől, a most hatályba lépett törvénymódosítást még tavaly fogadta el az Országgyűlés.

Az APEH honlapján közzétett tájékoztató szerint amennyiben a bevételi értékhatár átlépését - egyben az adóalanyiság megszűnését - eredményező bevétel legkésőbb 2010. május 14-én befolyik, akkor a felettes rész után is 30 százalék az adó mértéke.

Ha az adózó bevétele 2010. május 15-én, vagy azt követően haladja meg a 25 millió forintot, és az adózó olyan számlát bocsátott ki, amelyet a 25 millió forint bevételi értékhatár átlépésekor bevételként addig az időpontig nem szerzett meg, akkor a megszűnésig megszerzett, és az eva alapba számító együttes összegnek a 25 millió forint feletti részére az adó mértéke 50 százalék.

Korábban az eva törvényben nem került szabályozásra a 25 millió forint feletti evakulcs. Az eva választására jogosító értékhatár (25 millió forint) meghaladásának napját követő napon - május 15-ét követően is - megszűnik az adózó evaalanyisága.

Címkék: