Egy kis kenőpénz mindent megold - az oroszok szerint!

Pénzcentrum2010. május 15. 11:02

Az oroszok több mint fele úgy hiszi, a megfelelő hivatalnokok megvesztegetésével minden probléma megoldható - derül ki egy friss közvélemény kutatásból.

Az orosz Levada-center társadalomkutató intézet felmérése szerint az 1600 orosz megkérdezett 55 százaléka úgy hiszi, akinek volt ügye már bármilyen orosz hivatalnokkal, biztosan kenőpénzzel oldotta meg az ügyét.

Dmitrij Medvegyev orosz elnök, négyéves mandátumának megkezdésekor - melynek most felénél jár - azt ígérte, hogy felszámolja az egész Oroszországot átható korrupciót, és törvénytisztelő országot épít.

A mostani felmérés alapján azonban a helyzet még nem sokat javult: a hálapénz szinte minden orosz körében elterjedt, de sokan fizetnek a jogosítvány megszerzéséért, a rendőröknek szabálysértés elkövetésekor, vagy a gyerekek jobb iskolába való felvétele érdekében, sőt, sokan még a temetés lebonyolításakor is használnak kenőpénzt, az zökkenő mentesebb ügyintézésért.

Mindössze a válaszadók 10 százaléka gondolja úgy, hogy csak bűnözők és csalók élnek a megvesztegetés lehetőségével, 30 százalékuk szerint viszont teljesen átlagos emberek azok is, akik pénzes borítékot csúsztatnak az illetékesek zsebébe, lévén, nincs más választásuk.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A Transparency International korrupciós felmérése szerint Oroszország a 146. helyen áll a 180 országot számláló listán, közel egyvonalban Zimbabwével, Sierra Leone-vel és öt másik fejlődő országgal.

Hazánk világviszonylatban a közepesen korrupt országok közé tartozik, és a 46. helyen áll a listán, Európán belül a 21. helyet foglaljuk el. Az 1994 óta mért értékek nem mutatnak változást, bő másfél évtizede állandó a korrupciós mutatónk.

Címkék: