Tiltakoznak az óvodás gyerekek szülei: különórákat akarnak

Pénzcentrum2010. május 11. 09:47

Az óvodás gyermekek szülei attól tartanak, hogy megszűnnek az óvodai fakultatív programok. Valójában már 17 éve nem lehetne nevelési időben ilyen fizetős foglalkozásokat tartani - erre erősített most rá az új óvodai alapprogram -írja a Népszabadság.

A legtöbb óvoda szervez reggel vagy kora délután ilyen fizetős foglalkozásokat: nagy keletje van az úszásoktatásnak, az angolnak, a néptáncnak, az tornának és a sakknak is. Ezeket a különórákat azonban a nemrég módosított óvodai nevelés országos alapprogramja értelmében nem lehetne megtartani, legalábbis nem úgy, ahogyan azt most az óvodák nagy többsége szervezi.

Az alapprogram kimondja, hogy "az óvoda teljes nyitvatartási idejében a gyermekekkel történő foglalkozások mindegyikét óvodapedagógus irányítja". Ez a kitétel egyébként 17 éve szerepel a közoktatási törvényben is, mint ahogyan az is, hogy az óvodai nevelési időben nem lehet olyan különfoglalkozásokat tartani, amelyek nem szerepelnek a nevelési programban.

Úgy tűnik azonban, az óvodák nem törődnek ezzel a szabályozással: a különfoglalkozások jó része nem szerepel a pedagógiai programban - akkor minden gyermek számára kötelező volna, pénzt pedig nem lehetne érte kérni -, és általában nem is óvodapedagógusok tartják őket.

A szülők azonban ragaszkodnak a változatos különórákhoz. A főváros XI. kerületében aláírásgyűjtésbe is kezdtek, tiltakozva "az óvodai fakultációs programok megszüntetését előíró önkormányzati intézkedés" ellen.

Címkék: