Visszamenőlegesen eltörölheti a szuperbruttósítást a Fidesz

Pénzcentrum2010. május 6. 09:32

Párton belül felvetődött annak a lehetősége, hogy akár 2010. január 1-jéig visszamenőleges hatállyal is eltörölheti a szuperbruttósítást a heteken belül felálló Fidesz kormány - írja mai számában a Magyar Nemzet.

Drasztikusan csökkentené az idei évre vonatkozó adóterhek mértékét amennyiben a megalakuló Fidesz kormány megvalósítja a Magyar Nemzet által közölt tervet, és visszamenőlegesen megszünteti a szuperbruttósítást, miközben a személyi jövedelemadó 17 és 32%-os kulcsait és az ötmillió forintos sávhatárt változatlanul hagyná.

Az intézkedés az éves szinten ötmillió forint feletti jövedelmek esetében a jelenlegi bruttó bérre vetített 40.64%-os határkulcs helyett mindössze 32%-os adóterhet eredményezne. Míg a sávhatár alatt - az adójóváírás csökkenésének hatását figyelmen kívül hagyva - a marginális adókulcs 21.59%-ról 17%-ra esne vissza.

Ezeken kívül az ötmilliós sávhatár meghagyása is jelentős adómegtakarítást eredményezhetne azoknak az adózóknak, akik jelenleg évi 3.9 millió forint felett keresnek. Az életben lévő szabályok értelmében ugyanis a felső kulcs sávhatára "szuperbruttósított" 5 millió forintra vonatkozik, vagyis a bruttó bérre vetítve már 3.94 millió forintnál lép be a magasabb adókulcs. A most megjelent változtatási tervek szerint nem csak a kulcsok csökkenése miatt, hanem a bruttó bérhez viszonyított sávhatár-emelkedés következtében is adómegtakarítást realizálhatnának az évi 3.9 millió forintnál magasabb jövedelmű adózók. Egy évi ötmillió forintos bruttó jövedelemmel rendelkező magánszemélynek például összesen több mint 420 ezer forint pluszpénz maradna a tárcájában 2010-ben.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A leírt változtatásoknak köszönhetően a cafeteria népszerűsége is csökkenhet az adózók körében. Ezt a hatást semlegesítheti, ha az új kormány ismét adómentessé tenné a béren kívüli juttatások egy részét, melyről a hírek szerint szintén folynak egyeztetések a párton belül. A Fidesznél egyébként egy új juttatási forma, a lakhatási utalvány bevezetését is fontolgatják. Ettől a lépéstől a szakértők a bérlakáspiac fehéredését várják.

Címkék: