Nászajándék helyett is a készpénz beszél

Pénzcentrum2010. május 5. 16:02

Egyre több ifjú pár kér készpénzt esküvői ajándék helyett -derül ki egy friss felmérésből. Míg Magyarországon nem számít kirívónak, ha pénzt adunk nászajándékba, az angolszász országokban ez egyáltalán nem bevett szokás - eddig legalábbis nem számított annak.

Az egyik legismertebb szaklap, a Wedding magazine felmérése szerint az idén házasulandók 45%-a szeretné, ha ajándék helyett készpénzt kapna, 29%-uk az esküvői ajándéklistáról kérne valamit, míg 26% a nászútjához kérne üdülési utalványt.

Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban már évtizedek óta népszerű forma az ajándéklista: egy nagy -főleg lakberendezési- áruházban a házasulandók leadnak egy listát az áhított ajándékokról, a vendégek pedig erről választhatnak, ízlésük és pénztárcájuk szerint. Így a meghívottaknek sem kell sokat töprengeniük, az ifjú pár pedig -elvileg- nem kap öt robotgépet vagy nyolc kávéskészletet. A megoldás hazánkban is egyre népszerűbb, vannak, akik külön esküvői honlapot hoznak létre, ahol bejelölhetőek a már megvásárolt ajándékok, amik aztán eltűnnek a listáról.

Catherine Westwood , a magazin szerkesztője szerint egyértelműen növekedésnek indult az a trend, mely szerint az ifjú pár pénzt kér ajándék helyett. Korábban túlságosan kellemetlen volt számukra, hogy készpénzt kérjenek, a gazdasági válság azonban felülírja a tradíciókat.

A spórolás az lagzikban is tetten érhető: a megkérdezettek 70%-a nyilatkozott úgy, limitálni fogják az alkoholfogyasztást.

Címkék: