Családi pótlék, gyes, anyasági támogatás: fontos változások!

Pénzcentrum2010. május 4. 12:02

Megjelent a Magyar Államkincstár Családtámogatási Főosztályának friss közleménye, amely az anyasági támogatás, a gyermekgondozási segély, a gyermeknevelési támogatás és a családi pótlék változásairól rendelkezik.

Anyasági támogatás

A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvényt (Szja), valamint az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvényt (Art.) módosító rendelkezések folytán az anyasági támogatás a 2010. március 31-ét követően született gyermekekre kifizetett összege adóterhet nem viselő járandóságként adókötelessé vált 2010. április 1-jétől. Az anyasági támogatás összegéből adóelőleg változatlanul nem kerül levonásra.

Gyermekgondozási segély, gyermeknevelési támogatás

A gyermekgondozási segély (gyes) a 2010. április 30-a után született gyermekek esetén nem a gyermek 3. életévének, hanem 2. életévének betöltéséig jár. A gyermeknevelési támogatás (gyet) esetében is az ellátás a legfiatalabb gyermek 2. életévének betöltésétől jár.

A 2010. május 1-je előtt született gyermekek esetében, továbbá a már megállapított ellátás vonatkozásában nincs változás, továbbra is a gyermek 3. életévének betöltéséig illeti meg a szülőt a gyermekgondozási segély, ha a jogosultsági feltételek fennállnak. A gyermeknevelési támogatás esetében sem érinti a változás azokat a három vagy több kiskorút nevelő családokat, amelyekben a legfiatalabb gyermek 2010. május 1. előtt született.

Családi pótlék

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

2010. augusztus 31-étől a családi pótlék a közoktatási intézményben tanulmányokat folytató gyermek után nem annak a tanévnek a végéig jár, melynek időtartama alatt 23. életévét betölti, hanem annak a tanévnek az utolsó napjáig, amely évben a 20. életévét betölti. Ez a változás nem érinti a sajátos nevelési igényű tanulókat, akik fogyatékossági támogatásra nem jogosultak. Ebben az esetben változatlanul annak a tanévnek végéig jár a családi pótlék, amelyben a tanuló a 23. életévét betölti.

A változás a gyakorlatban azt jelenti, hogy aki 2010. augusztus 31-ig betöltötte (betölti) a 20. életévét és közoktatási intézményben tanulmányokat folytat, annak számára a családi pótlék folyósítását a Kincstár 2010. szeptember hónaptól megszünteti. Amennyiben azonban van a családban kisebb gyermek, aki után a szülő családi pótlékban részesül, a 20. évesnél idősebb közoktatási intézményben tanulmányokat folytató gyermeket a családi pótlék összegének megállapítása szempontjából figyelembe lehet venni, a tanulmányok folytatására vonatkozó igazolás és külön kérelem benyújtása esetén.

Címkék: