Kicentizték a nyugdíjakat: csörög némi apró a kasszában

Pénzcentrum2010. április 28. 11:02

Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság közzétette a nyugdíjbiztosítási alap első negyedévre vonatkozó bevételeit és kiadásait tartalmazó konszolidált mérlegét. Jó hírnek tűnhet a költségvetési bevételek és kiadások 2,65 milliárd forintos pozitív egyenlege, ami ugyanakkor csak a mérlegfőösszeg kevesebb, mint egy ezrelékének felel meg.

Költségvetési bevételek

A bevételi oldalon szereplő tételek teljesítésének többsége az időarányosan megfelelőnek mondható 23-27% közötti sávban mozog. A késedelmi pótlékok és bírságok (18,95%-kal), valamint a vagyongazdálkodásból származó bevételek (2,35%-kal) alulteljesítettek, ugyanakkor az előirányzott működési célú bevételek 71,37%-a már az első negyedévben beérkezett.

A munkáltatók és a biztosítottak által fizetett járulékok teszik ki az összes bevétel 74,41%-át, a fennmaradó rész zömét (20,42%-át) a központi költségvetési hozzájárulások adják, amit az egyéb járulékok és az egyéb bevételek egészítenek ki.

Költségvetési kiadások

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A költségvetési kiadások tekintetében 9 bázisponttal alacsonyabb (24,82%-os) az előirányzatok teljesítése, ez okozza a bevételek és a kiadások 2,65 milliárd forintos pozitív egyenlegét. Az egyösszegű méltányossági kifizetésekre az időarányos összegtől már most 70 millió forinttal több folyt ki a kasszából, a vagyongazdálkodás előirányzott kiadásainak azonban csak a 0,54%-át költötték el.

Címkék: