Így lettek milliárdosok a Harry Potter sztárjai

Pénzcentrum2010. április 27. 16:02

Hihetetlen pénzeket hozott eddig a Harry Potter-sorozat: a könyv szerzője és a filmek főszereplői 600 millió fontot, azaz 184 milliárd forintot kaszáltak néhány év alatt.

A Sunday Times "Rich List" adatai szerint a könyvek szerzője, J.K Rowling 519 millió fontos (159 milliárd forint) vagyonával a világ legjobban kereső írójának számít. Érdekes, hogy a dúsgazdag írónő kimondottan visszahúzódó életet él. Az első kötet 1997-es kiadása előtt azonban rendkívül szegényesen élt. Valószínűleg ebből fakad, hogy rengeteget adakozik: az ötödik rész megjelenésekor kizárólagos jogot adott mintegy húsz, Németországban, Ausztriában és Svájcban kapható, hajléktalanok által árusított "aszfaltlapnak", hogy a könyv első fejezetét két héttel a kötet hivatalos megjelenése előtt a lapokban közölhessék. A 6. kötet első fejezete Magyarországon is a Fedél Nélkül című lapban jelent meg először.


J.K. Rowling


A 20 éves Daniel Radcliffe jelenleg az 5. leggazdagabb 30 év alatti brit fiatal: Harry Potter filmbéli megtestesítőjének becsült vagyona 42 millióm font, azaz 12,8 milliárd forint. Ugyanezen a listán Emma Watson (a film női főszereplője) a 10. helyen található: a 20 éves színésznőnek 22 millió fontra (6,7 milliárd forint) tehető a vagyona. Rupert Grint, a sorozat harmadik sztárja a 12. helyen található 20 millió fontos (6 milliárd forint) vagyonával.

A sorozat első kötete 1997-ben jelent meg Harry Potter és a bölcsek köve címen. Az utolsó könyvet 2008 júniusában adták ki, azóta több, mint 400 millió példányt adtak el a sorozatból, 67 nyelven összesen. Az utolsó négy kötet egymás után állította fel a "leggyorsabban elkelő könyvek" rekordját a történelemben. (Forrás: Wikipédia)

Címkék: