Nehéz a bankoknál állást találni

Világgazdaság2010. április 15. 09:17

A válság hatása nem csak a hitellehetőségek beszűkülésén érződik, hanem a kereskedelmi bankok által kínált állásajánlatok lecsökkenésén is. A nagyobb hitelintézetek ugyanis számottevően csökkentették személyi jellegű költségeiket a néhány évvel ezelőtti szintekhez képest.

A válság előtti időszakhoz képest jóval kevesebb állást kínál az ország - mérlegfőösszeg alapján - nyolc legnagyobb bankja, melyek együttesen a banki szférában dolgozók összesen 85%-át foglalkoztatják. A hitelintézetek mindössze alig több mint kétszáz szabad állást kínálnak jelenleg, ezek többségét is a fővárosban, vidéken összesen alig ötven nyitott pozíció van - írja a Világgazdaság.


A pénzintézetek kevés szabad helyükre elsősorban kockázat- és követeléskezelőket keresnek, de akad még hely informatikusok és értékesítők számára is. Budapesten sokkal szélesebb a skála a különböző típusú pozíciókból, azonban vidéken szinte csak a fiókoknál van hiány banki dolgozókból.

Nem csoda, hogy kevesebb embert keresnek idén a pénzintézetek, ugyanis a tavalyi évben jelentős anyagi áldozatok árán építettek le a szektorban több mint 3600 állást. A hitelezési veszteségek ellensúlyozására a hazai pénzintézetek 2008-hoz képest mintegy nyolc százalékkal faragták le működési költségeiket tavaly, és személyi jellegű ráfordításokra is 10%-kal kevesebb költöttek, mint tavalyelőtt.

Címkék:
személyi jellegű ráfordítások,