Angliai munkavállalás - Csak a nyelvet ismerőket várják

Pénzcentrum2010. április 12. 13:02

Választási győzelme esetén szigorítaná a munkavállalási feltételeket hazájában a brit miniszterelnök Gordon Brown. Ha a tervei megvalósulnak, a Nagy-Britanniában dolgozni vágyókat nyelvismereti teszttel szűrik a jövőben.

Kötelező lesz egy angol nyelvismereti teszten való megfelelés minden olyan bevándorló munkavállalónak, aki a közszférában szeretne elhelyezkedni az Egyesült Királyságban. Ez az ígérete Gordon Brown jelenlegi kormányfőnek arra az esetre, ha pártja, a brit Munkáspárt alakíthat kormányt a május 6-án esedékes parlamenti választást követően - írja a DailyMail.

A kötelező angolnyelvvizsga jelenleg csak az Európai Unión kívülről érkező orvosokra, rendőrtisztekre és tanárokra terjed ki. A jövőben azonban minden állami szférában dolgozó számára - így például: a nővéreknek, szociális munkásoknak vagy az önkormányzatok alkalmazottainak - megkerülhetetlen lenne egy angol nyelvi teszten való megfelelés.

Gordon Brown szerint az intézkedés segítene a bevándorlás visszaszorításában, mely az utóbbi években hatalmas méreteket öltött az Egyesült Királyságban. Jelenleg is nettó módon számolva 200 ezer fő érkezik évente a szigetországba.

A külföldiek munkavállalása és a bevándorlás az egyik legfontosabb téma a választási kampányban is. A közvélemény kutatások alapján a jelenleg vezető, ellenzéki Konzervatív Párt azzal támadja a kormányzó Munkáspártot, hogy a több mint tíz éves kormányzásuk alatt semmit sem tettek a britek álláslehetőségeinek javítása érdekében. Egy tanulmány szerint ugyanis az 1997-hez képest meglévő 1,67 millió munkahelytöbblet 98,5%-a esetében külföldi munkavállalók állnak alkalmazásban.

Címkék:
munkáspárt,