Súlyos gondok a közoktatásban: a könyvtárak itták meg a válság levét!

Pénzcentrum2010. március 31. 10:02

A 2008-as közoktatási statisztika komoly gondokat jelez: az 5000 hazai általános és középiskolának mindössze 64 százalékában van könyvtár, azonban ezeket is csak a tanulók 60 százaléka látogatja. Ez egy év alatt 10 százalékpontos visszaesést jelez - írja a Népszabadság.

Tavaly a vizsgált 94 iskolai könyvtárban átlagosan 700 ezer forintot költöttek állománygyarapításra, 17 intézményben azonban egy fillért sem. A különbségek fokozódását mutatja az is, hogy az iskolai könyvtárak 30-40 százalékában egyetlen olvasói számítógép sincs.

Sok iskolában sajnos a könyvkínálat és a szolgáltatási színvonal is megrekedt a 20-30 évvel ezelőtti szinten, vagyis az egyetlen feladata a könyvtárosnak a kötelező olvasmányok kiadása.

Sajnos a válság következtében a fenntartók mindenekelőtt a könyvtárakon és a könyvtáros tanárokon igyekeznek spórolni, óraszámcsökkentéssel, könyvtári összevonásokkal, pluszfeladatokkal sőt, elbocsátásokkal.

Ez a fajta megszorítás azonban nem a legszerencsésebb, hiszen a fejlett iskolai könyvtárakkal rendelkező országok tanulói általában sokkal jobban szerepelnek a nemzetközi vizsgálatokban.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A könyvtár a tanórán kívüli tevékenységeknek szerves része kellene, hogy legyen: ahol órákat tartanak, megtanítják a gyerekeket információkat keresni, segítséget nyújtanak a versenyekhez, a házi feladat-íráshoz, olvasóklubokat működtetnek, vagy épp kulturális programokat szerveznek.

Ez sajnos koránt sincs így minden intézményben, itthon akad olyan iskola is, ahol összesen két szék áll az olvasók rendelkezésére, így ha ennél többen vennék igénybe a szolgáltatást, a szomszédos tornaterembe irányítják a gyerekeket, hogy a szivacsmatracon olvassanak.

Címkék: