Adószám felfüggesztéssel járhat a mérlegbenyújtás elmulasztása

Pénzcentrum2010. március 31. 08:32

A mérleg időben történő benyújtásának elmulasztása miatt eddig mintegy kétezer cég adószámának felfüggesztését rendelte el az adóhatóság 2010-ben. A szabályok szerint az elmúlt évben azoknak a társaságoknak kellett kötelező jelleggel elektronikus úton benyújtaniuk a beszámolóikat, amelyek eltérő üzleti évesek és a mérlegforduló április 30-a utánra esik. A többi társaság dönthetett úgy is, hogy a hagyományos úton, vagyis papír alapon nyújtja be a mérleget - írja a Napi Gazdaság.

2010-ben ez a megkülönböztetés már nem érvényes, így minden társaságnak elektronikus úton kell benyújtani a beszámolóját. Amely cég ezt elmulasztja, számolniuk kell azzal, hogy az adóhatóság felfüggesztheti az adószámukat. A felfüggesztési eljárás félig-meddig automatikus, tehát nem szúrópróbaszerűen választanak ki egy-egy céget, hanem az adóhatóság minden társasággal szemben köteles lesz eljárni.

2009-ben összesen 794 esetben rendelték el az adószám felfüggesztését. Ez az adat annak tükrében nem jelent sokat, hogy százezer cég még papíralapon intézte ügyét - az eredeti, május 31-ei határidőre egyébként mindössze 46 ezer cég nyújtotta be a beszámolóját elektronikusan, ezért az igazságügyi minisztérium meghosszabbította a benyújtási határidőt.

2010-ben már komolyabban vette az ügyet az adóhatóság, az első két hónapban ugyanis 1871 határozatot hozott adószám felfüggesztéséről. A tavalyi 794 határozat közül 615 emelkedett jogerőre, vagyis ezeknek a cégeknek felfüggesztették az adószámát. Az idei érintettek közül 1510 jutott erre a sorsra.

Nagyrészt a figyelmetlenség állhat a háttérben, mivel a hatóság értesíti a cégeket az intézkedésről, így a figyelmetlen társaságoknak 60 napjuk van arra, hogy benyújtsák mérlegüket. Ezek alapján valószínűsíthető, hogy a szóban forgó cégeknél más problémák is vannak - vagy nem működnek vagy adott esetben fiktívek.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az adószám felfüggesztését követően az adóhatóság nem törli a cégek adószámát, ehelyett a cégbíróságot kéri fel, hogy gyorsított eljárással indítsa el a végelszámolást. Ha a társaság "problémás", ez akár felszámolásba is fordulhat, ellenkező esetben azonban a vállalkozás eltűnik a rendszerből.

Címkék: