Az orvostudomány legújabb vívmánya: a Tetris

Pénzcentrum2010. március 25. 17:32

Könnyebben oldódnak fel az emberben a sokk utáni kellemetlen emlékek és poszttraumatikus stresszek, ha Tetrisszel játszik - derítették ki brit kutatók.

Mivel a traumák és balesetek kezelésében egyelőre nem jellemző a Tetris széleskörű és sokoldalú felhasználása, ezért csak a kísérleti "egereken" végzett eredményekre támaszkodhatnak a brit tudósok, azok viszont elég bíztatóak.

Az Oxfordi Egyetem kutatói 40 egészséges önkéntesnek mutattak baleset utáni sérülésekről képeket. 30 perc várakozás után a csoport fele 10 percig tetriszezett, a másik 20 fő viszont nem csinált semmit. A "játékosok" csoportjának tagjainál látványosan kevesebbszer ugrottak be a következő hét folyamán a rossz emlékű képek.


A kutatók szerint a Tetris blokkolja a rossz emlékek megragadását a memóriában, ezáltal is elősegítve a balesetet szenvedettek és a csatatérről hazatértek poszttraumatikus kezelését. Az agy ugyan is részre osztható: szenzoros és analitikus részre. Mivel azonban hiába vagyunk az evolúció csúcsai, a párhuzamos működés (multitask) még nehezen megy, a Tetris miatt az agy nem vagy csak részlegesen dolgozza fel a beáramló negatív információkat.

A kutatók azért választották a Tetrist, mert a "nagy, színes, mozgó síkidomok az agy nagy részét lefoglalják". Arról eddig nincsenek megbízható eredmények, vajon más játékok milyen hatással vannak az agyra a traumatikus emlékek kizárásában.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Sajnos az eddigi eredmények szerint csak akkor eredményes a kezelés, ha közvetlenül, de legfeljebb hat órával a fájdalmas emlékeket kiváltó esemény után játszanak a játékosok, így jó lesz előszedni a fiók mélyéről az ősrégi Tetriseket és a táskába mélyeszteni, mert mindenkit érhet baleset.

Címkék: