Nem teljesülnek az idénre tervezett regisztrációs adóbevételek

Pénzcentrum2010. március 19. 10:32

Mintegy húszmilliárd forinttal kurtíthatják meg a költségvetés bevételi oldalát az idén a vártnál is gyengébben muzsikáló hazai autópiac alacsony eladási mutatói, és az emiatt elmaradó regisztrációs adóbevételek. Nem ez az egyetlen kockázat az idei költségvetésben, de a hiánycél tartható a pénzügyminiszter szerint.

A 2010-re tervezett 39.3 milliárd forintnyi regisztrációs adóból származó költségvetési bevételből jó, ha 20 milliárd teljesül az év végéig. A cégautóadóról szóló 24 milliárd forintos bevételi tervek ugyanakkor jó eséllyel teljesülni fognak. Ez azt jelenti, hogy tavalyhoz képest még bevételnövekedés is várható ebből az adónemből - írja a Népszabadság.

Az idei első két hónapban a hazai autópiaci eladási statisztikák a kereskedők szempontjából katasztrofális, a költségvetés szempontjából pedig kockázatos értékeket rögzítettek. A Pénzcentrum.hu egy korábbi cikkében kiemelte, hogy az idén januári újautó-értékesítési darabszámok a negyedét is alulról súrolják a 2008-as azonos időszaki eladási értékeknek, és februárban sem lendült fel a piac.

Oszkó Péter pénzügyminiszter mai, InfoRádiónak adott interjújában elmondta, hogy tarthatónak ítéli meg a költségvetési hiánycélt, azt azonban korábban sem titkolták, hogy vannak költségvetési kockázatok. Ilyen például a fogyasztás vártnál alacsonyabb szintje vagy az Alkotmánybíróság által eltörölt lakóingatlanok adója, ami közel 50 milliárdos bevételkiesést okozott a büdzsének.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

2010.03.19 08:36
Oszkó: vannak kockázatok az idei büdzsében

Oszkó az interjúban azt is kifejtette, hogy az időközben fellépő költségvetési kockázatokat a jövőben sem fogja titkolni a Pénzügyminisztérium, és akár az országgyűlési választás két fordulója között is nyilvánosságra hozzák a pozitív vagy negatív fejleményeket.

Címkék:
oszkó péter,