Alkotmánybíróságon a vagyonosodási vizsgálat szabályai

Pénzcentrum2010. március 9. 10:02

Megkezdte az Alkotmánybíróság (Ab.) az adózás rendjéről szóló törvény (art.) vagyonosodási vizsgálatok szabályozásával kapcsolatos rendelkezéseinek alkotmányossági vizsgálatát.

Az Ab. Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosának indítványának tárgyalását kezdte meg március 8-9-i ülésén. Az ombusman kisfogása a törvény rendelkezéseivel kapcsolatban az, hogy miután az adóhivatal becsléssel megállapította, hogy a magánszemélynek a vagyongyarapodása és az életvitele fedezetére milyen összegű jövedelemre volt szüksége, a bizonyítási teher megfordul. Ettől kezdve az adózón a sor, hogy igazolja, nem eltitkolt jövedelemből szerezte vagyonát és fedezte kiadásait.

Az Ab. a vagyonosodási vizsgálatokkal kapcsolatos becslési eljárás alkotmányosságát egy 2004-es határozatában már alkotmányosnak találta. A jelenlegi vizsgálat során a törvény kritikus pontja, hogy az elévülési időt megelőzően szerzett jövedelmet is igazolnia kell az adózónak, és az adóhatóság ezekre az adatokra is vizsgálatot végezhet.

Címkék: