Mennyit is keres a magyar rendőr? Beszédes számok

Pénzcentrum2010. február 24. 15:02

Elégedetlenek fizetésükkel a rendőrök, ami nem csoda, hiszen 8,7 százalékos reálbércsökkenést szenvedtek el az elmúlt években. Ráadásul most a 250 ezres cafeteria-keret is csak a bérek reálszinten tartására elegendő. A szakszervezetek azonban megalkudtak, mert a kormány törvényi szigorításokat helyezett kilátásba.

Arcpirítóan alacsony fizetésért és némi juttatásért várják el a rendőröktől, hogy folyamatosan rendelkezésre álljanak, vásárra vigyék a bőrüket, szó nélkül végrehajtsák a parancsokat. Hiszen még egy vasutas is többet keres egy nyomozónál. Sokan vélik úgy, hogy a rendőrök is megérdemelnék, hogy ha már köztiszteletben nem is, de legalább tisztességes díjazásban részesüljenek. Arról nem is beszélve, hogy ilyen feltételek mellett még kevesebben fogják ezt a pályát választani, pedig az utánpótlás így is akadozik, Pest megyében például óriási a rendőrhiány.

Ez a munka hatalmas stresszel és néha embert próbáló feladattal is együtt jár. Ha például forrónyomot vállalnak a zsaruk, akkor a halott kisbabától, az öngyilkos tinédzseren keresztül, a rablótámadást elszenvedett milliomos házaspárig mindennel szembe találhatják magukat, még akkor is, ha más a szakterületük. Nekik pedig teljesíteniük kell, akármilyen lelki vagy fizikai állapotban is vannak. Mindezt az emberek biztonságáért teszik és azért, hogy a bűnösök elnyerjék méltó büntetésüket. Nézzük meg, hogy mindez mekkora értékkel bír manapság, mennyire becsülik meg a rendőrök munkáját.

A cikk folytatódik, kattints!

Címkék: