APEH-végrehajtás számokban! Inkasszó, letiltás, árverés

Magyar Nemzet2010. február 24. 09:32

A magánszemélyek és a vállalkozások körülbelül négy fővárosi metróvonal árával tartoznak az adóhatóságnak. A 2000 milliárdos kintlévőség beszedésére egyre nagyobb erőt fordít az APEH, inkasszókat bocsátanak ki, ingó- és ingatlan-árveréseket tartanak, valamint a jövedelem egy részének letiltásával is gyakran élnek.

2000 milliárd forintot követel az APEH a magánszemélyektől és a vállalkozásoktól, ami körülbelül négyszerese a 4-es metró eredeti építési költségének. A hátralék összege folyamatosan emelkedik, 2008 végén még csak 1630 milliárd forintnyi tartozást tartottak nyilván.

Ennek megfelelően 2009-ben közel 400 milliárd forinttal emelkedtek az adóhivatal kintlévőségei. A behajtás egyre nehezebb, mivel az összeg egy jelentős részével felszámolás alá került vagy végelszámolás miatt megszűnő cégek tartoznak.

2008-ban 35 milliárd forintnyi adótartozást minősítettek behajthatatlannak (ekkor az adósnak már nincs semmiféle lefoglalható vagyona), egy évvel később már 113 milliárd forintot. Az elévülési időszak alatt folyamatosan felülvizsgálják ezeket a tételeket és azonnal intézkednek, amint lefoglalható értéket találnak.

Címkék: