Több pálinkát főztek tavaly a bérfőzdék

Pénzcentrum2010. február 19. 09:17

A jövedéki adóbevételi adatokból következtethető, hogy jelentősen emelkedett 2009-ben a bérben főzött pálinka mennyisége - történt mindez a tavaly júliusi jövedéki adó emelés ellenére. Az idén januári még nagyobb - 10%-os - emelés hatására csak a későbbiekben derül fény.

Ötvenfokos pálinkát alapul véve idéntől 690 forint jövedéki adót kell fizetni egy liter pálinka bérfőzetése után. Ez a kedvezményes adóérvényes a magánszemélyekre az első 50 literig, felette kétszeres adóteher sújtja a pálinkát főzetőket összesen 136 literig, felette ugyanis a kereskedelmi mennyiségnek minősül az alkohol - írja a Napi Gazdaság.

Egy évvel ezelőtt még jóval kedvezőbb közterhek sújtották a pálinkafőzést. A kedvezményes literenkénti jövedéki adó mindössze 590 forint volt, 2009 júliusában emelkedett a jövedéki adó több mint 6%-kal, idén januárban pedig további 10%-kal.

Az idei emelés hatását még nem mutatják ki a statisztikák, de a rugalmatlan keresletre valamelyest lehet következtetni abból, hogy a tavalyi emelés nem szegte kedvét a bérfőzetőknek. 2009-ben a közel 700 magyarországi szeszfőzdében főzött pálinkából összesen több mint nyolcmilliárd forintnyi jövedéki adóbevétele volt a költségvetésnek. Ez az érték jelentősen meghaladja a 2008-as 5,72 milliárd forintos, és a 2007-es 4,75 milliárd forintos jövedéki adóbevételeket.

A bevételek ilyen mértékű emelkedése biztosan nem tudható be kizárólag a jövedéki adó emelésének, a legálisan kifőzetett mennyiségnek is jelentősen emelkednie kellett az elmúlt időszakban. Utóbbi pedig valószínűleg annak is köszönhető, hogy az elmúlt szezonban szinte nem volt olyan hét, hogy a Vám- és Pénzügyőrség munkatársai ne foglaltak volna le egy-két illegálisan működő pálinkafőzésre alkalmas berendezést.

Címkék: