Egy vagyonba kerül kirúgni otthonról a gyereket

Pénzcentrum2010. február 17. 16:02

Egyre több brit család szembesül azzal a ténnyel, hogy kisebb vagyonba kerül, hogy felnőtt gyermeküket elindítsák az élet rögös ösvényein.

Az öregedő, a nyugdíjbamenés szélén álló brit szülőknek egyre gyakrabban kell az öngondoskodáson túl egy másik komoly pénzügyi problémával is szembenéznie, mégpedig a saját gyermek lábraállításával.

A 18-30 éves brit fiatalok egyre nagyobb része vonakodik elköltözni otthonról, miután anyagi helyzetük és/vagy karrierlehetőségeik ezt nem teszik számukra elérhetővé. A gyermekek eltartása viszont hatalmas pénzügyi terheket ró a családra.

A szülők csaknem harminc százaléka kénytelen újra hitelt felvenni egyszer már kifizetett ingatlanára, hogy elegendő pénzzel tudja útjára bocsátani nyakára nőtt csemetéjét. Régen persze minden jobb volt: harminc éve még versengtek a fiatalok, ki tud hamarabb a saját lábára állni. Mára sokan annyira kétségbeejtőnek találják a kilátásaikat, hogy inkább ki sem mozdulnak otthonról. Mára már nem minősül szégyennek, ha egy huszonévesre anyuka mos és főz.

Egy nemrég készült felmérés szerint a szülők kétharmada szűkít a saját büdzséjén, hogy támogatni tudja a felnőtt gyermekét. A spórolás változatos formákat ölt: vannak akik csak a rezsin spórolnak, mások a szupermarketekben az olcsóbb termékeket vásárolják meg, míg megint mások akár az autójukat is eladják, hogy gyermekükön segítsenek.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A Children's Mutual által készített kérdőív eredményei szerint 18 évesen egyáltalán nem lesznek pénzügyileg függetlenek a britek, sőt ami azt illeti, a válaszadók 16 százaléka számított arra, hogy harmincon túl is kénytelen lesz gyermekét támogatni. Mégpedig nem is kevéssel, a felmérés tanúsága szerint ez az évek során akár 30 000 fontra, vagyis 9 millió forintra is rúghat.

Címkék: