A rugalmas munkaidő a szívnek is jót tesz!

Pénzcentrum2010. február 17. 14:02

Felmérések szerint azok körében, akik maguk választhatják meg munkaidejüket, vagyis rugalmas munkaidőben dolgoznak, ritkábban fordul elő vérnyomás probléma, valamint szívbetegség.

Egy orvosi kutatásokat értékelő független nemzetközi szervezet, a Cochrane Library kutatói tíz korábbi tanulmány eredményeit vetették össze, melyek több mint 16 ezer ember részvételével készültek. Ezek mindegyike arra a következtetésre jutott, hogy a rugalmas munkaidő, illetve szabad időbeosztás jótékony hatással van nem csak a mentális egészségre, de a fizikai állapotra is.

A felmérésben résztvevők közül azok, akik maguk oszthatták be munkaidejüket, vagy otthonról dolgozhattak, ritkábban panaszkodtak vérnyomás problémákra, illetve szívpanaszaik sem voltak, szemben a hagyományos munkarendben dolgozókkal.

Hazánkban sajnos a hagyományostól eltérő foglalkoztatási formák nem terjedtek el még széles körben. Sokan a távmunka kifejezését nem is ismerik.

A Deloitte 2 évvel ezelőtti felmérése szerint hazánkban csak minden hetedik vállalat alkalmaz távmunkát, holott azok a cégek, akik ezt a munkaszervezési módszert alkalmazzák, többségében pozitívan vélekednek a távmunkáról: nagyobb hatékonyságról, költségcsökkenésről és a munkavállalók körében tapasztalható elégedettség növekedésről számolnak be.

Címkék: