Tízmilliárdba került az államnak az öt évig húzódó áfa-visszatérítés

Pénzcentrum2010. február 16. 11:02

Összesen 10,4 milliárd forint késedelmi kamatot fizetett az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) tavaly év végén több mint kétezer cégnek, mert az uniós csatlakozást követően uniós jogba ütköző áfa-visszaigénylési szabályok voltak életben Magyarországon - írja a Magyar Nemzet.

Az uniós csatalakozástól kezdődően egészen 2005 végéig hatályos volt az áfa törvény azon rendelkezése, miszerint bizonyos típusú állami támogatásból vásárolt áru után a vállalkozások nem igényelhették vissza a szállítónak fizetett áfát. Abban az esetben pedig, ha az áru értékének egy részét a vállalkozás - a támogatáson kívüli - saját forrásból finanszírozta, az áfát csak a saját erő arányában lehetett visszaigényelni.

Az Európai Bíróság még egy tavalyi határozatában megállapította, hogy a magyar törvények az uniós joggal ellentétesek voltak, és függetlenül a forrás típusától visszaigényelhetik a vállalkozások a vásárolt termékek áfáját, ha arra egyébként is lenne lehetőségük.

A határozat egyben azt is jelenti, hogy a kicsivel több mint másfél év alatt az állam által vissza nem térített áfa visszajár a cégeknek, és természetesen az APEH-nak utalnia kell a több éves késedelmi kamatot is. Utóbbi mértéke megegyezik a mindenkori jegybanki alapkamattal. (Összehasonlításképpen: az adózás rendjéről szóló törvény értelmében az adózó késedelmes fizetése esetén a késedelmi pótlék mértéke a jegybanki alapkamat kétszerese.)

Az adóhatósághoz összesen 2900 adózótól nagyjából 40 milliárd forintnyi áfa-visszaigénylés érkezett ilyen ügyekben. Ezek közül 461-et talált megalapozatlannak az adóhivatal, melyeket elutasított. A megalapozott visszaigénylések összesen 37,2 milliárd forintot tettek ki, és az APEH 10,4 milliárd forint késedelmi kamatot is fizetett a hosszú évek késedelme miatt.

Címkék: