Ennyit vett el állambácsi az örökségedből januárban

Pénzcentrum2010. február 16. 07:02

Közzétette a 2010. januári illetékbevételi adatokat az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH). E szerint néhány százezer forint híján összesen 7,25 milliárd forint illetékbevétel keletkezett Magyarországon az elmúlt hónapban.

Összesen 7 249 588 833 forint illetékbevétele volt a központi költségvetésnek és az önkormányzatoknak 2010 januárjában. Ebből az összegből mindössze 2% - valamivel több, mint 151 millió forint - az a bevétel, amely kizárólag a központi költségvetést illeti meg. Az illetéktorta nagyobbik - majdnem 7,1 milliárd forintos - szeletén a központi költségvetés a megyék és megyei jogú városok önkormányzataival kénytelen osztozni.

A megosztandó illetékbevételek közel harmadát (2,273 milliárd forintot) fizették meg a vállalkozások. Kicsivel több, mint a kétharmadát (4,825 milliárd forintot) pedig a háztartások juttatták az államigazgatás számláira.

A 2010. januári illetékbevételek legnagyobb részét a 4,776 milliárd forintot kitevő visszterhes ingatlan-átruházási illetékek adták, a második legnagyobb tétel pedig az 1 milliárd forintot szintén meghaladó gépjármű-átruházási illeték volt. A megosztandó illetékbevételek kategóriánkénti nagysága az alábbi táblázatban olvashatók:


A januári megosztandó illetékbevételek nagyjából 44%-a gyarapította az önkormányzatok kasszáját, míg a 7,1 milliárd forint nagyobb része a központi költségvetésben landolt. A valamivel több, mint 3 milliárd forintnyi önkormányzatoknak jutó illetékbevételből a legtöbb pénz (491 millió forint) a fővárosnak járt, a legkevesebbel (4,55 millió forinttal) pedig a nógrádi megyeszékhely, Salgótarján gazdálkodhatott.

Címkék: