Bezzeg a szomszédoknál maradt az adómentes cafeteria

Pénzcentrum2010. február 11. 09:17

Nemcsak hazánkban, hanem más közép-európai országokban is kedvelt juttatási formának számítanak a cafeteria utalványok. A meleg étkezési utalvány mindenhol kedvelt, de a szomszédos országok munkavállalói szívesebben takarékoskodnak a magyaroknál - számol be a Napi Gazdaság.

Magyarországon kívül Csehországban, Szlovákiában, Romániában, Lengyelországban, Szlovéniában, Horvátországban és Bulgáriában is ismerik és kedvelik a munkavállalók a cafeteria juttatásokat. Ezekben az országokban a cafeteria elemek csupán korlátos összegben - cserébe teljesen adómentesen - adhatóak. Ez jelentős különbség Magyarországhoz képest, mivel itthon csupán az internet utalvány adómentes, nagyjából egy féltucat juttatási fajta külön értékhatárig 25%-os kedvezményes kulccsal adózik, a többi juttatási típus és a kedvezményes kulccsal az értékhatár felett adózó utalványok pedig 97,89%-os adó- és járulékterhet viselnek.

Korábban: Fontos APEH-tájékoztató a gyomorba vágó kérdésről

Magyarországhoz hasonlóan a legtöbb környező országban kedvelt juttatás az étkezési utalvány, de Horvátországban például nincs ilyen cafeteria elem. Ott inkább a helyi utazás költségeit térítik ilyen formában a munkáltatók - áll a Napi számára készített Deloitte felmérésben.

Szintén a horvátoknál valamint a szlovéneknél igen elterjedt a munkavállalók körében, hogy élet- illetve nyugdíjbiztosítási megtakarításokra használják fel a cafeteria keretüket. Más államokban pedig az étkezési jegyek után az egészségbiztosítási megtakarítások a legkedveltebbek.

Hazánkban az étkezési utalványok mellett az üdülési csekk volt a legkeresettebb béren kívüli juttatás. Az üdülési csekkeket nálunk csak a lengyelek választják szívesebben, ott ugyanis az első helyen az üdülési csekk szerepel, az étkezési utalvány csupán a képzeletbeli dobogó második fokára fért fel 2009-ben.

Címkék: