Mennyivel vonulnak nyugdíjba a férfiak és mennyivel a nők? Íme a számok!

Pénzcentrum2010. január 22. 09:32

A statisztikai hivatal adatai szerint a férfiak átlagosan 92 500 forintos ellátással és 39,2 éves biztosítási jogviszonnyal a hátuk mögött vonultak nyugdíjba 2008-ban, míg a nők átlagosan 85 800 forintos induló ellátást kaptak átlagosan 38,4 évi munka után - írja a Napi.

Megkezdődött a harc a nyugdíjasok szavazataiért

Az ellenzék által felvetett "40 év után korhatártól függetlenül minden nő nyugdíjba vonulhat" feltételnek a nők 31%-a felelt meg. Miközben a kormány szerint a 2009-ben elfogadott módosításokkal a magyar nyugdíjrendszer 2030-ra önfenntartó lehet. Azt követően a nyugdíjalap újra deficites lesz, de az évi 0,5-0,75%-os GDP-arányos hiányt a gazdaság várhatóan finanszírozni tudja majd.

A társadalmi sztereotípiával szemben az új nyugdíjas-társadalom nem fejkendős panaszkodó öregasszonyokból áll, akik a szappanoperákban történtekről fecsegnek. Ez a korosztály magasabb iskolai végzettséggel, magasabb jövedelemmel és ebből kifolyólag magasabb induló ellátással vonulhat nyugdíjba, de ez az összeg nekik sem mindegy.

A nyugdíjkorhatár felemeléséről szóló korábbi írásunkat itt találja: Évekkel elszámolták a nyugdíjat! Csak 2022-re valósul meg a korhatáremelés

Az előttünk álló lehet az utolsó olyan választási kampány, amelyben központi szerepet kap a "ki tud többet ígérni a nyugdíjasoknak?" kérdéskör.

Kommunikációs trükkök a nyugdíjasok megtévesztésére

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Rendkívül hangzatosnak tűnik a "megduplázzuk a 2,1 milliárdos méltányossági nyugdíjkasszát" ígéret is, csak az arányok érzékeltetése érdekében jegyezzük meg, hogy 2009-ben 165,5 milliárd forintot terveztek be a 13. havi nyugdíjak kifizetésére, mely keretből az ellátás megszüntetése miatt 83,5 milliárd bennragadt.

Mennyi pénzt kaptak decemberben a nyugdíjasok? Nagyot buktak a nyugdíjasok, ez okozta a vesztüket

Nyugdíj ügyintézés az interneten: Nem árt tudni, pedig sok nyugdíjas még csak nem is hallott róla (2.)

Címkék: