Április 11-én lesz az országgyűlési választás első fordulója

Pénzcentrum2010. január 22. 11:32

Április 11-ére írta ki az országgyűlési képviselők választásának első fordulóját Sólyom László köztársasági elnök - közölte a Köztársasági Elnöki Hivatal.

Sohasem volt ilyen rövid idő az időpont bejelentése és az első forduló között, mint most - emeli ki a döntés kapcsán az Index cikke. A második forduló április 25-én lesz. A bejelentéssel hivatalosan is kezdetét vette a kampány.

Nem meglepő

A köztársasági elnök bejelentése nem okozott meglepetést. Sólyom László korábbi nyilatkozataiban egyértelművé tette, hogy a lehető legkorábbi időpontra írja ki a választást, lerövidítve ezzel a kampányidőszakot.

Az alkotmány szerint a választást az előző Országgyűlés megválasztását követő negyedik év április vagy május hónapjában kell megtartani, az időpontot legkésőbb a választás előtt hetvenkét nappal kell bejelenteni. Április első vasárnapja húsvétra esik, így ez az időpont eleve kiesett, ünnepnapon ugyanis nem szavazhatunk. A törvény lehetőséget ad a hétköznapi vagy szombati szavazásra is, de Sólyom László nem szakított a hagyománnyal.

Soha ilyen rövid idő

Az alkotmány értelmében az országgyűlési választások időpontját a köztársasági elnök tűzi ki, döntéséhez semmiféle ellenjegyzésre nincs szükség. Még sohasem volt ilyen rövid a választás időpontjának bejelentése és az első forduló közötti időszak. 1990-ben 90, 1994-ben 92, 1998-ban 98, 2002-ben 114 nap, 2006-ban 81 nap telt el a két esemény között. Most 79 nappal a választás előtt jelentette be az időpontot a köztársasági elnök.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A február 8-ával kezdődő héten dobja be a postás a választópolgároknak az ajánlószelvényeket. A pártoknak március 19-ig kell leadniuk az ajánlószelvényeket, egyben ez a nap a jelöltajánlás utolsó napja is.

A szavazásra jogosultak névsora február 10-tól 17-ig kerül közszemlére a helyi választási irodában. Ha nevét nem találja a névsorban, február 17-én délután 4 óráig lehet kifogással élni. Az új kormány június elején alakulhat meg - tudósít az Index.

Címkék:
köztársasági elnöki hivatal,