Lépett az APEH: megváltoztatták a vagyonadó-kalkulátor működését

Pénzcentrum2010. január 21. 14:02

Módosította az állami adóhivatal a honlapján közzétett a becsült forgalmi érték kalkulátor működését. A változtatásra azért került sor, mert APEH számológépének működésével kapcsolatban korábban Jóri András adatvédelmi biztos kritikákat fogalmazott meg.

Az országgyűlési biztos január 14-i állásfoglalásában rögzítette, hogy lehetővé kell tenni az adózók számára, hogy nevük és adó azonosítójuk megadása nélkül is informálódhassanak az ingatlanjuk adóhivatal által becsült forgalmi értékéről. Az adóhivatal a változtatást az ígért egy héten belül végrehajtotta.

Korábban: Vagyonadó-kalkulátor - nem jól működik az adatvédelmi biztos szerint

A kalkulátor a számítási eljárásában vélhetően semmit sem változott. Az APEH honlapját meglátogatók számára a szembetűnő a változás, hogy a kérelmező nevének, adóazonosítójának, internetes levelezési címének és az információkérés jogcímének megadására szolgáló mezők az adatlap végére kerültek. Az adatok megadását ezentúl a lakás címének és paramétereinek bevitelével kezdi a sorrendben haladó adózó, és még mielőtt a személyes adatait meg kellene adnia a rendelkezésére áll az ingatlanjának értékéről szóló APEH becslés.

A mostani módosítással még nem valósította meg az adatvédelmi biztos minden kérését az adóhivatal, azonban a leginkább kifogásolt pontot már teljesítette az APEH. Vagyis az adózók személyes adataik megadása nélkül is próbálgathatják a rendszert. A Jóri András állásfoglalásában szereplő egyéb kifogások technikai végrehajtásán jelenleg is dolgozik az APEH, és a következő hetekben a szükséges további változtatások is megtörténnek - tájékoztatta lapunkat az adóhivatal.

Az APEH becsült forgalmi érték kalkulátora továbbra is az egyes nagy értékű vagyontárgyakat terhelő adóról - közismert nevén: vagyonadó - szóló törvény lakóingatlanok adózásáról rendelkező részében foglaltak teljesítésében nyújt segítséget az adózóknak. A kalkulátor használatával az adózók arról informálódhatnak, hogy első körben mit gondol az adóhatóság az adott paraméterekkel rendelkező lakás forgalmi értékéről.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A másik fontos funkciója a számológépnek, hogy megvédheti a használóját az adóbírságtól. Ehhez mindössze annyi szükséges, hogy az adóköteles lakóingatlannal rendelkező adózó pontosan adja meg lakásának paramétereit és személyes adatait a kalkulátornak, valamint a becsült forgalmi érték kalkulátor által számolt forint összeget tüntesse fel az adóbevallásában az ingatlanja forgalmi értékeként. Ebben az esetben ugyanis egy ellenőrzést követő esetleges adóhiány megállapítása mellett az APEH sem adóbírságot, sem pedig a jegybanki alapkamat kétszeresének megfelelő késedelmi kamatot nem róhat ki az adózóra.

A vagyonadóról részletesebben a következő cikkben olvashatsz: Így adózol jövőre - Ingatlanok után fizetendő vagyonadó

Címkék: