Megadóztatnák az internetes keresést

Pénzcentrum2010. január 10. 15:16

Nálunk az Artisjus igyekszik minden lehetséges adathordozóra szerzői jogdíjat fizettetni, tekintet nélkül arra, hogy mi is van rajta, a francia kormány azonban egyenesen az internetes keresőket adóztatná meg, hogy a művészeket támogassa.

A francia kulturális minisztérium által is támogatott, 22 pontból álló javaslatcsomag egyik ötlete szerint meg kellene adóztatni az internetes keresők hirdetéseit, az innen befolyó összegeket pedig a szerzők, előadók és kiadók számlájára írni.

A tervek csak "Google-adó" néven futnak, de természetesen ugyanúgy vonatkoznának a Yahoo!-ra, a Microsoftra vagy éppen az Apple-re is. Az adó pontos összegét nem határozták meg, de a tanulmány szerzői ésszerű összegre számítanak bevételként - eleinte olyan 30 millió euróra évente. Reményeik szerint az adó nem csak Franciaországban, de egész Európában bevezetésre kerül és általánossá válik.

A tanulmány azonban ennél többet is tartalmaz. Egyrészt a 15-24 évesek kedvezményes kuponokat vásárolhatnának, mellyel 50-60 százalékkal a normál bolti ár alatt vehetnének filmeket, zenéket és könyveket. A 20-25 euróért megvehető kuponok 50 eurót érnének a digitális letöltéseknél. A kormányzat 20 euróval támogatná a kuponokat, a többit a lemezcégek állnák.

Ezen felül az olyan zenei és videóoldalak, mint a Youtube és a Deezer a rádiókhoz hasonlóan jogdíjat lennének kötelesek fizetni a rajtuk található számok után. És ha ez nem lenne elég, a tanulmány az újságírókat is kompenzálná, mivel amióta a tartalmak ingyenesen jelennek meg az interneten, a nyomtatott újságok bevételei meredeken zuhannak.

Címkék: