Utolsó határidő! Nem érdemes kihagyni

Pénzcentrum2009. december 21. 07:32

Ma van az utolsó lehetőség a vállalkozások számára, hogy a 2010-es adóévtől kezdődően átjelentkezzenek az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) hatálya alá.

A törvény által megadott határidő a tegnapi nap, december 20-a volt, de mivel ez a nap éppen vasárnapra esett, így még ma is van lehetőség az átjelentkezésre. Jövőre az eva kulcs az idei 25%-ról 30%-ra növekszik, azonban még így is megérheti az alacsony költséghányaddal dolgozó vállalkozásoknak a váltás.

Az evát választhatják az éves szinten bruttó 25 millió forintos árbevételt meg nem haladó egyéni vállalkozók és cégek. A 25 millió forintos feltételnek folyamatos tevékenységvégzés mellett a 2009-et megelőző két adóévben kell megfelelni a vállalkozásoknak.

Az átjelentkezést az APEH regionális igazgatóságán külön erre a célra rendszeresített nyomtatványon tehetik meg az adózók. A nyomtatványok kereskedelmi forgalomban kaphatók, illetve letölthetők az APEH honlapjáról. Egyéni vállalkozók a09T103-as nyomtatvány kitöltésével, társas vállalkozások pedig a 09T203-as adatbejelentő kitöltésével jelentkezhetnek be az eva törvény hatálya alá.

Ugyanezen nyomtatványokat kell használni az eva hatálya alól kijelentkezés esetén is, aminek szintén ma van a határideje. Az esetlegesen tévesen benyújtott bejelentkezési adatlap pedig írásban még a nap folyamán visszavonható. A már evázó vállalkozásoknak az eva körben maradásért nem kell semmilyen erőfeszítést tenniük.

Címkék: