Nem dolgozhatsz Ausztriában németül makogva

Pénzcentrum2009. december 16. 12:02

Keményítene Ausztria a bevándorlási szabályokon: a letelepedő, munkát vállaló külföldieknek már érkezésükkor is jól kell tudniuk németül beszélni.

A német nyelv elsajátítása a sikeres beilleszkedés előfeltétele - magyarázta a kezdeményezés elvi hátterét Maria Fekter belügyminiszter. A parlament január 15-én dönthet a felvetésről.

Eddig egy egészen alacsonyfokú nyelvtudás is elég volt a tartózkodási engedélyhez- mondjuk amennyi az orvossal való kommunikáláshoz elég, a tervek szerint azonban a magasabb fokú tudás a jövőben elengedhetetlen lesz a munkavállaláshoz. Sőt, nem csak az újonnan érkezőknek, de a már letelepedett külföldieknek is nyelvvizsgát kellene tenniük: aki erre nem képes, egyszerűen kiutasítják.

A legutóbbi felmérések szerint mintegy 800 ezer külföldi él a szomszédunkban, vagyis a lakosság egytizede nem osztrák földön született. A legtöbben - mintegy 300 ezren - a volt jugoszláv tagállamokból érkeztek, de nagyon sok török is található az országban. Ausztria többek között éppen azért ellenzi a török csatlakozást az Európai Unióhoz, mert attól félnek, a török munkások családjainak letelepedése Ausztriában előbb-utóbb oda vezetne, hogy a török kisebbség tagjai többen lesznek az országban, mint az osztrákok.

Címkék: