Testükkel fizetnek a nők a lakhatásért

Pénzcentrum2009. december 15. 09:32

Felmérések szerint egyre több a nő a hajléktalanok között, amit nem mindenhol követett a férőhelyek számának változása. Különösen vidéken okoz gondot az elhelyezésük. A helyzet azért is aggasztó, mert sokszor gyerekek is vannak a fedél nélkül maradt nőkkel -írja a Népszabadság.

Korózs Lajos, a Szociális Minisztérium államtitkára nemrégiben, a Hajléktalanügyi Tanács ülése után elismerte, hogy a női hajléktalanság problémájával eddig nem számoltak. Az ellátók képviselői szerint kevés a női szálláshely, van olyan megye -például Nógrád-, ahol egy sincs.

Matlári Ferenc, a Menhely Alapítvány szociális munkása Népszabadságnak elmondta: a helyzet azért is aggasztó, mert sokszor gyerekek is vannak a fedél nélkül maradt nőkkel.

A szociális munkás szerint nem is gondolnánk, mennyire gyakori, hogy egy nő házimunkával, ápolással vagy szexuális kapcsolattal fizet azért, hogy lakhat valahol. Ráadásul szerinte a kudarcok (válás, a munkahely elveszítése) jobban megviselik a férfiakat, mint a nőket.

A rendelkezésre álló adatok szerint a hajlék nélküli férfiak és nők között vannak különbségek. A nők átlagosan rövidebb ideje vannak az utcán, nagyobb arányban voltak gyerekkorukban állami gondozásban, nagyobb arányban vannak közöttük szakképzetlenek, gyerekesek és romák.

Címkék: