Ítélet a Bajnai-csomag miatt sztrájkoló Tescósok perében

Magyar Hírlap2009. december 8. 08:32

Első fokon jogellenesnek minősítette a Győri Munkaügyi Bíróság azt az írásbeli figyelmeztetést, amelyet a soproni Tesco áruház dolgozói kaptak a májusi figyelmeztető sztrájk után - írja a Magyar Hírlap.

Az ítélet szerint mivel az áruházláncnál nincs kollektív szerződés, a munkáltató nem jogosult ilyen szankcióra. A felperes (Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete) elégedett az eredménnyel.

Május 8-án - a Liga országos akciójához csatlakozva - a soproni hipermarket 10 dolgozója az áruházlánc történetében első alkalommal kétórás figyelmeztető sztrájkot tartott a Bajnai-csomag ellen. A résztvevők közel három héttel később írásbeli elmarasztalást kaptak "munkavégzési kötelezettségének nem tett eleget" indoklással.

A levélben az is szerepelt: "Felszólítom, hogy a jövőben tartózkodjon a fentihez hasonló magatartás tanúsításától, mert ellenkező esetben az következményekkel jár". A szakszervezet ezt követően fordult a bírósághoz és kérte a figyelmeztetés hatályon kívül helyezését.

A sztrájk szervezője elmondta, hogy nem okoztak kárt a cégnek, mert csak olyanok vettek részt az akcióban, akiknek a feladatát el lehetett halasztani. A pénztárosok és az áruátvevők kimaradtak a sztrájkból.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az áruház szerint a szakszervezet nem tartotta be a törvényes bejelentési kötelezettségét (a minimális hét nap időtartamot), viszont fenyegetéssel nem élt a munkáltató.

Címkék: