Öregedő társadalom: az álláspiac még nincs felkészülve

Pénzcentrum2009. november 25. 07:32

Az elöregedő társadalom problémájával ideje szembenézni: egyelőre a tb rendszer a nyugdíjfizetésre, a gyógyíttatás fedezésére; az álláspiac pedig az idősebbek foglalkoztatására nincs felkészülve. A témáról Széman Zsuzsával, a Magyar Tudományos Akadémia Szociológiai Kutatóintézetének munkatársával beszélgettünk.

- Mi lesz a legnagyobb változás a következő évtizedekben, amit az elöregedés hoz?

- Az a jelenség, hogy elfogynak a fiatal munkavállalók, sőt az egész társadalomban nagyon kevés lesz a fiatal. Egyrészt, a populáció Magyarországon, de egész Európában öregszik. Egyes előrejelzések szerint 40 év múlva a 65 évnél idősebbek aránya 30 százalék fölé kerül a népességen belül. Ugyanakkor a születéskor várható élettartam erőteljesen ki fog tolódni, ezért az idősek sokáig maradnak részesei az egészségügyi és a nyugdíj ellátórendszernek. Az alacsony születési arány miatt sokkal kevesebb fiatal él majd Magyarországon és kevesebben fizetnek járulékot. Az 1 nőre eső gyermekek száma a természetes reprodukcióhoz szükséges 2 helyett nálunk már most is csak 1,3.
Egy darabig úgy tűnt, hogy a természetes népességfogyást a hazánkba irányuló migráció enyhíteni fogja, de ez csak részben vált valóra. Magyarországon jelenleg pozitív irányú a migráció, tehát többen jönnek, mint ahányan elmennek, de ezt a hatalmas lyukat, amit a népesség utánpótlásának a hiánya okoz, nem lehet ezen a módon betömni. Egyre fontosabb lesz az idősebb munkavállalók megtartása.

- Ez akár jó hír is lehet az idősebb munkavállalók számára.

- Az lenne, ha a hazai munkáltatók nem lennének ennyire diszkriminatívak. Azt kutattuk, hogy mindez milyen mértékben jelentkezik nálunk. Végeztünk lakossági felmérést reprezentatív minta alapján, telefonos interjút munkaadókkal, menedzserekkel, tulajdonosokkal mélyinterjúkat, újságokban és interneten közzétett álláshirdetéseket elemeztünk és bevontuk a vizsgálatunkba az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz beérkező panaszok elemzését is. Azt vettük észre, hogy a 45-50-55 éves korosztály munkaerő-piaci diszkriminációja évek óta jelen van a társadalmunkban, de a kollégám javaslatára 2006-ban a diszkriminációs rátát lejjebb vittük, 35 évre, és azt tapasztaltuk, hogy a lakosság szerint, már ettől az életkortól kezdődik a munkavállalók hátrányos megkülönböztetése. Ezt a véleményt alátámasztja, hogy a már említett Egyenlő Bánásmód Hatósághoz beérkezett panaszok egyikében a munkavállaló felvételét a kora miatt utasították el. Az a bizonyos életkor pedig 37 év volt. Ebben az évben pedig már több munkaügyi központ is jelezte, hogy 35 év alatti munkavállalók kiközvetítését kérik tőlük a főleg multinacionális megrendelők.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

 

Az interjú folytatódik, kattints!

Címkék:
egyenlő bánásmód hatóság,