Felmondási védelem a kisgyermekes munkavállalóknak

Pénzcentrum2009. november 17. 13:02

Az Országgyűlés tegnapi ülésén megszavazták az egyes munkaügyi tárgyú törvények módosításáról szóló javaslatot, melyet egyértelműen pozitívan értékelt Simon Gábor. A szociális és munkaügyi tárca államtitkára szerint a módosítás több fontos részkérdést is szabályoz, valamint számos területen változást hoz a munka világában.

Felmondási védelem a gyermek 3 éves koráig

2010. május elsejétől a felmondási védelem változatlanul a gyermek 3 éves koráig illeti meg a munkavállalót - függetlenül attól, hogy igénybe veszi-e eddig az időpontig a fizetés nélküli szabadságot vagy sem. A felmondási védelem azt a szülőt illeti meg, aki a gyermek otthoni gondozása céljából a fizetés nélküli szabadságot utoljára igénybe vette.

A gyermekgondozási ellátások 2010. május 1-jét követő átalakítása ugyanis nem indokolja, hogy a felmondási védelem időtartama is együtt változzon a gyes 2 évre történő lecsökkentésével. Az elfogadott módosításnak köszönhetően felmondási védelem illeti meg a jövendőbeli nevelőszülőt is az örökbefogadásról szóló döntésig a gyermek kihelyezésének időtartamára.

Gyes, gyed, gyet, tgyás: Most akkor ki, mikor, mennyi pénzt kap?

A törvény megteremti a lehetőséget arra, hogy részmunkaidőben dolgozzon az a közszférában foglalkoztatott munkavállaló (pl. közalkalmazott, köztisztviselő, igazságügyi alkalmazott, ügyész), aki a gyermek otthoni gondozása miatti fizetés nélküli szabadság igénybevétele után a korábbi munkahelyére tér vissza gyermeke 3 éves kora előtt.

A fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainál, valamint a Magyar Honvédség hivatásos és szerződéses állományú katonáinál a részmunkaidős foglalkoztatást abban az esetben teszi lehetővé a törvényjavaslat, ha az állomány tagjának az eredeti beosztása a beosztás jellegéből fakadóan rész-szolgálatteljesítési időben is ellátható. A megoldás nem jelent többletkiadást, mert a gyesen lévők helyére helyettesítéssel alkalmazzák a dolgozókat.

Jogutód nélküli megszűnés

A módosítás a csoportos létszámcsökkentéshez hasonló tájékoztatási kötelezettséget ír elő abban az esetben, ha a munkáltató jogutód nélkül megszűnik, és emiatt nagy arányban kényszerül elbocsátásokra.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Mi történik, ha megszűnik a munkaadóm?

20 perc munkaszünet

A jogszabály egyértelművé teszi, hogy a munkavállaló számára a munkáltató köteles legalább 20 perc, legfeljebb 1 óra munkaközi szünetet biztosítani, melyből legalább 20 percet egybefüggően kell kiadni. Az új megfogalmazást jogalkalmazásban felmerült jogértelmezési nehézségek eloszlatása érdekében emelték be a törvénybe.

Rendes szabadság kiadása

A törvény előírja, hogy a rendes szabadság kiadásának időpontját a munkaerő-kölcsönzés esetében is legkésőbb 1 hónappal a szabadság kezdete előtt kell közölnie a munkáltatónak, hasonlóan a tipikus munkaviszonyban foglalkoztatott munkavállalókhoz.

Címkék: