Melyik országban jár a legtöbb szabadnap?

Pénzcentrum2009. november 3. 05:32

Szabadnapból sosem elég: a nyári vakáció elvisz belőle legalább egy hetet, ott van a karácsony, meg a tavaszi szünet, meg néha jól esik csak úgy lustálkodni is. Nem könnyű tehát beosztani azt az évi néhány hetet. Lássuk, más országokban mi a helyzet munkahelyi szabadnapok terén!

A Mercer Consulting legfrissebb tanulmánya szerint Brazíliában és Litvániában jár a legtöbb szabadság a dolgozóknak, összesen 41 nap, míg az Egyesült Államok és Kanada áll a rangsor végén- a törvényileg előírt rendes szabadságot, és a munkaszüneti napokat is figyelembe véve. Hazánk a maga évi 33 napjával a középmezőnybe tartozik.

Hazánkban a munka törvénykönyve kimondja, hogy minden munkaviszonyban töltött naptári évben rendes szabadság illeti meg a munkavállalót, amely alap- és pótszabadságból áll. Előbbit az életkor szerint állapítják meg: 25 éves korig 20 pihenőnap, utána kétévente plusz egy szabadság jár. 45 év felett összesen 30 szabadnapot ír elő a törvény.

A törvényileg előírt rendes szabadságon kívül a munkaszüneti napok is növelik az éves szabadnapok számát. Utóbbi tekintetében Japán és India áll az élen, ahol évente 16 "pirosbetűs" naptári napnak örülhetnek a dolgozók. A legkevesebb ünnepnap Nagy-Britanniában, Ausztráliában, és Hollandiában van, évente mindössze 8 nap, ami persze nem is esik feltétlenül hétköznapra. Hazánkban összesen ugye 10 ilyen nap van.

Az Uniós jogszabályok szerint a dolgozóknak legalább 20 nap fizetett szabadság jár, a munkaszüneti napokon felül, amitől a tagországok felfelé eltérhetnek. Az Egyesült Államokban ezzel szemben egyáltalán nincs törvényileg előírt fizetett szabadság, a cégek átlagosan évi 15 napot adnak dolgozóiknak, ezen felül az évi tíz munkaszüneti nappal gazdálkodhatnak a munkavállalók.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Címkék: