GE-leépítés: félhetnek a beszállítók is

Pénzcentrum2009. október 30. 09:02

A General Electric szerdán jelentette be, hogy 2698 dolgozót bocsát el magyarországi gyáraiból, és bezárja váci üzemét, valamint egyik nagykanizsai részlegét. Mindez a GE-vel beszállítóként, szolgáltatóként együttműködő cégeket is súlyosan érintheti -olvasható a pénteki Népszabadságban.

Kalocsai Kinga, a GE kommunikációs igazgatója elmondta: a hagyományos izzók előállítása során minimális a beszállítói létszám, az utóbbi években "egyre több feladatot oldottak meg házon belül".

Selmeczy György, a Tungsram Dolgozók Független Szakszervezetének titkára szerint azonban a csomagolóanyag-beszállítástól kezdve a karbantartáson, területőrzésen át a szállítmányozásig jelentős számú külsős cég működik együtt a GE-vel, s ezek a társaságok most aggódhatnak megrendeléseikért.

A szakszervezet azt prognosztizálja, ahogy a GE érintett üzletágaiban, úgy a beszállítói körben is 25-30 százalékos leépítésekre lehet számítani hosszú távon.

A GE tervezett átszervezése Nagykanizsát sújtja a leginkább, ahol 1419 alkalmazottjától válik meg a vállalat. A regionális munkaügyi központ elkezdte a felkészülést a nagy leépítésekre. Kiss Ambrus, a Nyugat-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ főigazgatója a Népszabadságnak elmondta: folyamatosan egyeztetnek a GE vezetésével, hiszen csak akkor tudnak érdemi segítséget nyújtani, ha már pontosan látják, hogy mikor és milyen végzettségű emberek kerülnek az utcára a gyárból.

Címkék:
tungsram, general electric magyarország,