Minimálbér-emelés: közelednek az álláspontok

Pénzcentrum2009. október 19. 08:32

Már mutatkoznak a megállapodás első jelei az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) tagjai között a jövő évi minimálbér-emelésről folytatott tárgyalásokon - írja a Napi.

Az álláspontok közeledése egyelőre annyiban merült ki a múlt pénteki egyeztetés során, hogy a munkáltatói oldal képviseletében a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége bejelentette, a munkaadók hajlandóak a jelenleg 71,5 ezer forintos minimálbér 2010-es emeléséhez hozzájárulni, de annak mértékéről még további tárgyalásokat tartanak szükségesnek.

A munkavállalói oldal utalt rá, hogy hajlandó lenne engedni a 80 ezer forintos követelésből. A garantált szakmai bérminimum és az országos bérnövelési ajánlás tekintetében azonban nem volt előrelépés. A szakszervezetek a szakmunkás-minimálbért a kötelező legkisebb bér 122 %-ában rögzítenék, ugyanakkor a munkaadók egységes álláspont híján maradnának a 87,5 ezer forintnál.

A Miniszterelnöki Hivatal szerint a béremelésekkel kapcsolatos jövő évi lehetőségeket a költségvetés sarokszámai mellett erősen behatárolja, hogy az adótörvények változását követően ügyelni kell arra is, hogy a keresetek reálértékét az alsóbb bérszinteken is meg lehessen tartani.

Címkék: