Észak-Korea: munkatáborok, nyilvános kivégzések, emberkínzás, erőszak

Pénzcentrum2009. október 18. 14:00

Dél-koreai politikusok arról számoltak be, hogy a kilencvenes években még 10 munkatábor működött a kommunista Észak-Koreában, melyekben összesen több mint 200 ezer politikai fogoly raboskodott. Nemzetközi nyomásra ezekből mára négyet már megszüntettek, de 154 ezren még mindig kényszermunkát végeznek az ország hat munkatáborában.

Az egyik dél-koreai politikus egy menekültek beszámolói alapján készült kormányzati jelentésre hivatkozva elmondta: "Máig gyakoriak a nyilvános kivégzések, durva kínzásra számíthat, aki szökni próbál, de bevett gyakorlat a verés és az erőszak minden formája. Az ország minden lakója elnyomás alatt él, akit rendszer ellenes megnyilvánuláson kapnak, az nem sok jóra számíthat."

Műholdfelvétel egy észak-koreai börtöntáborról (Forrás: Global Security)

A fegyencek naponta legalább 10 órát dolgoznak sok esetben étlen-szomjan, a napi fejadag 200-250 gramm, ami éppen csak elég a túlélésre.

Egy 1944-es légifelvétel Auschwitzról (Forrás: FPP)

A menekültek szerint semmibe veszik az emberi jogokat, égbekiáltó és embertelen bánásmód jellemzi a táborokat. A politikai foglyokat teljesen elkülönítve tartják a közönséges bűnözőktől, ráadásul semmilyen egészségügyi ellátás nem jár nekik.

Címkék:
munkatábor,