Összeomolhat az önkormányzatok költségvetése

Magyar Hírlap2009. október 12. 09:02

Akár össze is omolhat egyes települések költségvetése, ha elmarad az iparűzésiadó-bevételük az előirányzottól. A forrásuk csaknem fele ebből az adónemből származik, de a válság miatt a cégek befizetései akár 20 százalékkal is elmaradhatnak a tavalyiakhoz viszonyítva.

A gazdasági válság, a tavalyinál kisebb állami támogatás, a kalkulált bevételek elmaradása együttesen még azokat az önkormányzatokat is padlóra küldheti, melyek bevétele eddig stabilnak tűnt az iparűzési adóból. A Magyar Hírlap által megkérdezett települések közül a kisebbek kilátástalanságról, a nagyobbak optimizmusról, ám sokasodó problémákról számoltak be - írta a Magyar Hírlap.

Debrecenben nyolcmilliárd forintos iparűzési adóbevétellel számolnak az idei évre, szemben a tavalyi 8,764 milliárddal. Bár az előzetes adatok szerint meglesz a tervezett bevétel, érezhetően megszaporodtak a fizetési kedvezményre - részletfizetésre, fizetési halasztásra - irányuló kérelmek. Kaposváron viszont szeptember 21-ig 1,912 milliárd forint érkezett be iparűzési adóból, ami csaknem 180 millió forinttal több, mint az egy évvel korábbi időszak során.

Címkék: