Elfelejthetjük a kék kiskönyvet: jobb lesz az alkalmi munkavállalóknak

Pénzcentrum2009. október 1. 09:02

Megszűnik a kék kiskönyv, az alkalmi munka azonban megmarad mint az egyszerűsített foglalkoztatás egyik típusa - derül ki egy friss törvénymódosításból. A változtatások mind a munkáltatók, mind a munkavállalók számára kedvezők - mondta a Világgazdaságnak Simon Gábor, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára.

2010. január elsejétől úgynevezett blanketta-munkaszerződés lép a megszűnő alkalmi munkavállalói könyv helyébe, ez pedig csak a legszükségesebb adatokat tartalmazza majd. A munkáltatónak a foglalkoztatást a munkavégzés megkezdéséig elektronikus formában, közvetlenül az adóhatóságnak kell majd bejelenteni.

Ugyancsak elektronikus úton kell teljesítenie a munkaadónak a bevallási kötelezettségét is, könnyítést élveznek azonban a háztartási munka keretében foglalkoztató természetes személyek, illetve az idénymunkásokat foglalkoztatók. Ennek a körnek ugyanis elég lesz évente egyszer, papíralapon teljesíteni a bevallást. A munkáltatónak egyébként az egyszerűsített foglalkoztatás keretében alkalmazott munkavállaló után 40 százalék közterhet kell fizetnie.

Az államtitkár szerint nem csak a munkáltatóknak, a munkavállalóknak is előnyös a módosítás. A megszűnő alkalmi munkavállalói könyv helyébe lépő munkaszerződés ugyanis - a megállapodás kötelező tartalmi elemeinek rögzítésével - a dolgozóknak egyfajta biztonságot nyújt. A korábbi szabályokhoz képest feloldották az alkalmi munkavégzés időbeli korlátozását, így az is lehetővé válik, hogy a foglalkoztatott akár életvitelszerűen alkalmi jellegű munkákból éljen. További könnyebbség, hogy évi 840 ezer forint jövedelem alatt az egyszerűsített foglalkoztatásból jövedelmet szerző magánszemély mentesül az szja-bevallás benyújtásának kötelezettsége alól.

Címkék: