300 milliárd dollárt buktak a leggazdagabbak! 1. Gates, 2. Buffett, 3. Ellison

Pénzcentrum2009. október 1. 11:02

A Forbes magazin közzétette a leggazdagabb amerikaiak 400-as listáját. A szuper-gazdagok összesen 300 milliárd dollárt veszítettek a vagyonukból, a listán szereplők 78 %-a bukott az elmúlt 12 hónapban.

A lista készítői elmondták, hogy az elmúlt negyedszázadban ez az ötödik olyan alkalom, hogy a gazdagok vagyona összességében kevesebb, mint egy évvel korábban. A 400 leggazdagabb összvagyona 1570 milliárd dollárról 1270 milliárd dollárra csökkent.

A vagyonvesztés leginkább a tőkepiaci folyamatok kedvezőtlen alakulásának és az ingatlanpiacok negatív teljesítményének tudható be, a válság miatt jellemzően visszaesett a cégek forgalma, de volt aki válás miatt veszített és került le a listáról.

A legnagyobbat a második leggazdagabb amerikai, Warren Buffett bukta, akinek a vagyona elsősorban a részvénypiacok visszaesése miatt 50-ről, 40 milliárd dollárra csökkent. Az élen 50 milliárd dollárral hosszú évek óta továbbra is a Microsoft társalapító, Bill Gates található, aki 7 milliárdot veszített az elmúlt 12 hónapban.

A dobogó harmadik fokán 27 milliárd dollárral az Oracle alapítója, Lawrence Ellison szerepel, a top tízben a Wal-Mart áruházlánc alapítójának négy leszármazottja is helyet követelt magának. Az első 10 helyezett a vagyona 14 %-át, körülbelül 39,2 milliárd dollárt veszített az elmúlt 12 hónapban.

Címkék: