Durvul a helyzet a Nyírségben: mire készülnek a kínaiak?

Pénzcentrum2009. szeptember 25. 06:20

Álláskörkép a magyarországi régiókban Egy felmérés szerint Budapesten egy óra munkával nettóban kevesebbet keresnek az emberek, mint Bukarestben, Isztambulban, Limában vagy Bogotában - Prágáról, Pozsonyról vagy Varsóról már nem is beszélve. A Pénzcentrum most mégis a hazai állásajánlatok között böngészett, de segítünk a külföldi keresgélésben is! Az biztos, hogy Nyíregyházán 3 kínai szakács gyorsan el tudna helyezkedni.

Vásárlóerő-paritáson számolva Bukarestben magasabb a nettó bérszínvonal, mint Budapesten - legalábbis ez derül ki az UBS svájci bankház legutóbbi elemzéséből. A felmérés szerint Budapesten egy óra munkával nettóban kevesebbet keresünk, mint Bukarestben, Isztambulban, a perui Limában vagy a kolumbiai Bogotában, és persze Prága, Pozsony vagy Varsó munkavállalói is megelőznek minket.

A fejlett világhoz képest még nagyobb a lemaradásunk: a magyar fővárosban a bruttó és a nettó bérek egyaránt csupán ötödét-hatodát teszik ki a New York-i szintnek - legalábbis a szerzők által használt márciusi (304 forint/eurós, illetve 233 forint/dolláros) árfolyamon.


Eközben jelenleg is több mint 800 ezer állás vár betöltésre Európában, főleg olyan munkakörökbe keresnek dolgozókat, ami a helybelieknek nem túl vonzó, vagy kevés rá az alkalmas szakember. Havi 600 ezer forintnál is magasabb kezdő fizetésre számíthat az a magyar hentes, aki Norvégiában vállal munkát, Németországban gyorséttermekbe keresnek eladókat, Ausztriába felszolgálókat, szobalányokat várnak. Ilyen munkakörökben havi 1200-1500 eurót lehet keresni. Keresettek még az építőipari szakemberek, valamint az egészségügyi, szociális terület munkavállalói.

Álláskeresők Magyarországon:Sokk: rettenetes augusztusi számok! Mi jöhet még?

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Október 17-én az Eures (Európai Foglalkoztatási Szolgálat) nemzetközi állásbörzéttart Budapesten, ahol a széles kínálatot is megismerhetik az érdeklődők. A helyszín a Magyar Telekom Székháza (I. ker., Krisztina krt. 55.).

Kínai szakácsok lepik el Nyíregyházát

Címkék: