Ilyen egyszerű lenne az eltiltott cégvezetők kiszűrése, mégis támadják

Pénzcentrum2009. szeptember 16. 09:47

A külföldi cégvezetőkre hivatkozva módosíttatna törvényt az Ügyvédi Kamara, adatvédelmi aggályok az új cégtörvény körül. Az új csődtörvény miatt módosításra került cégtörvény értelmében a cégjegyzékben fel kell tüntetni a vezető tisztségviselők adóazonosító jelét is annak érdekében, hogy a jövőben könnyebben ki lehessen szűrni az eltiltott cégvezetőket. A szakmai vita egyrészt a magyarországi adóazonosító jellel nem rendelkező vezető tisztségviselők körül, másrészt adatvédelmi megfontolások mentén bontakozott ki - írja a Világgazdaság.

Nem egyértelmű, mit kell tenniük a cégbíróságoknak a cégbejegyzés során, ha a vállalat vezetésében olyan külföldi személy is található, aki nem rendelkezik magyarországi adóazonosító jellel. Az ügyvédi kamara nem kötelezné a külföldi vezető tisztségviselőket ilyen jellegű adat bejelentésére, és az ügyben törvénymódosítást kezdeményez.

A Fővárosi Cégbíróság vezetője, Kenesei Judit szerint ilyen esetben a külföldi állampolgár adószámát kell feltüntetni, amennyiben nem rendelkezne ilyennel, ezt nyilatkozatban kellene közölnie. Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium is ezen az állásponton van, a külföldinek nem kell bejelentkeznie a magyar adósághoz, és adószám hiányában hazája bármilyen közteherviseléssel kapcsolatos számát is megadhatja a cégbíróságnak - foglalja össze az egyes szervek álláspontjait a Világgazdaság.

További problémát jelent az ügyben, hogy az adatvédelmi biztos egy korábbi állásfoglalásában kifejtette, hogy adatvédelmi szempontból aggályosnak tartja az állampolgárok adóazonosító jelének közzétételét a cégjegyzékben. Az adóazonosítók rendkívül érzékeny adatok, mivel azok adózási nyilvántartások azonosítójaként, és különböző adózással kapcsolatos kötelezettségek teljesítésére szolgálnak. A törvény az adatvédelmi biztos aggályai ellenére jelenleg is hatályos.

Címkék:
cégtörvény,