Nyolc óta a gép előtt ülsz? Állj fel háromkor!

Pénzcentrum2009. szeptember 10. 11:02

Vajon hány magyarországi munkahelyen tartják be maradéktalanul a számítógépes munkavégzés alapvető szabályait, melyeket a több mint tíz éve készült, azóta többször módosított egészségügyi miniszteri rendelet határoz meg?

A képernyő előtti munkavégzés minimális egészségügyi és biztonsági követelményeit meghatározó rendelet szabályait minden munkavállalóra alkalmazni kell, ha a napi munkaidejükből legalább 4 órát rendszeresen a monitor előtt töltenek el.

Az első és legfontosabb - valamint valószínűleg minden munkáltató által megszegett - szabály, hogy a tényleges számítógépes munkavégzés összes ideje a napi hat órát nem haladhatja meg. A folyamatos képernyő előtti munkát óránként legalább tízperces - össze nem vonható - szünetekkel kell megszakítani. (Ami nem kötelező kávészünetet jelent, csupán azt, hogy a számítógépes munkát meg kell szakítani és valamilyen más tevékenységgel felcserélni.) Vagyis egy nyolckor kezdő munkavállaló szigorúan tartva a szabályokat 15:10 után már nem ülhetne számítógép elé. (Ha minden órából 50 percet számítógép előtt ül és összesen nettó 360 percet bámulja a monitort.)

Ezt a szabályt csak az írhatja felül, ha a szünet biztonsági okokból nem adható ki (más életét, testi épségét, a vagyontárgyak biztonságát veszélyezteti, vagy éppen az alkalmazott technológia miatt nem lehetséges). A képernyős munkát azonban ilyenkor is rendszeres időszakonként - a munka jellegéhez igazodó, ugyanakkor a veszélyt kizáró - szünetekkel kell megszakítani vagy más tevékenységgel felcserélni. Egy-egy "pihenő" ilyenkor sem lehet kevesebb tíz percnél, és a képernyő előtt töltött idő a napi munkaidő hetvenöt százalékát sem haladhatja meg.

Alapvető munkáltatói kötelesség lenne az is, hogy a beosztottakat időnként - így a számítógépes munka megkezdése előtt, ezt követően pedig kétévente, illetve, akkor, ha látáspanaszok jelentkeznek - szemészeti vizsgálatra kell elküldeni, amelyen a dolgozóknak kötelező részt venni. Amennyiben a vizsgálat eredményeként látásromlást állapítanak meg, a képernyő előtti munkavégzéshez szükséges éleslátást biztosító szemüveget a munkáltatónak kell finanszíroznia. Igaz ez arra az estre is, ha az amúgy is szemüveges kollégának a monitor előtti ücsörgés miatt kell a szemüvegét újabbra cserélni.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A jogszabály ezen felül tartalmaz előírásokat a munkavégzés helyének kialakításával kapcsolatban is. A képernyőnek könnyedén, szabadon elfordíthatónak és dönthető kell lennie. Biztosítani kell külön monitorpolc vagy állítható asztal használatát és ki kell küszöbölni az olyan tükröződéseket és fényvisszaverődéseket, amelyek látási nehézséget okozhatnak. A billentyűzetnél fontos a dönthetőség, illetve az is, hogy a monitortól különálló legyen, így mindenki a lehető legkényelmesebb testtartást veheti fel. Fontos az is, hogy a billentyűzet előtt legyen elég hely ahhoz, hogy a dolgozó a kezét és csuklóját megtámaszthassa.

Címkék: