Letörnék a banki bónuszokat: a "bűnbakok" panaszkodnak

Pénzcentrum2009. szeptember 9. 13:32

Gyorsan reagáltak a bankok az európai pénzügyminiszterek G20 csúcstalálkozón felvetett javaslatára, miszerint szigorú szabályok szerint kellene limitálni a banki vezetők bónuszait. A bankárok szerint nem az ő jutalmuk a bűnös a pénzügyi válság kirobbanásáért.

A banki vezetők jutalmazási rendszere azután került az érdeklődés középpontjába, hogy szakértők szerint ez okolható az extrém kockázatvállalásokért, és így közvetve a pénzügyi válság kirobbanásáért, hiszen amíg a nagy profitokat a bankárok zsebelték be, addig a hatalmas veszteségeket már az országok, vagyis az adófizetők viselték.

A "bűnbakok" persze másképp látják a helyzetet: szerintük ugyanis a bónuszok körüli mizéria a politikusok taktikázása, hogy eltereljék magukról a figyelmet. A bankárok szerint ugyanis a kormányok is felelősek a rendkívüli likviditásbőség kialakulása, de leginkább a szabályozási környezet hiányosságai miatt. A magas fizetések, illetve jutalmak hangoztatásra ráadásul kitűnő populista érvelés, amit a köznép könnyen bevesz.

Ráadásul ha végignézzük azoknak a bankoknak a jutalmazási rendszerén, melyek jórészt állami kézbe kerültek a mentőcsomagok után - például a Citigroup, vagy a Royal Bank of Scotland - mostanra a legmagasabb bónuszokat fizető bankok közé tartoznak, így próbálnak meg ugyanis tehetséges szakembereket toborozni, hogy mielőbb vissza tudják fizetni a kormányzati hiteleket.

A bankárok érvelése között szerepel az is, hogy a válságot nem a bónuszok túlzott mértéke, illetve túlzott kockázatvállalásuk okozta, hanem a rendkívül olcsó hitelek, ami súlyos eladósodáshoz, de az ingatlanárak elszabadulásához is vezetett.

Egy keddi bankárkonferencián, Frankfurtban Urs Rohner, a Credit Suisse igazgatója azt hangoztatta, hogy bankja már változtatott a jutalmazási rendszeren, és a pénzbeli jutalmakon is faragtak, helyette főként saját részvények formájában kompenzálnák bankáraikat, ezzel is érdekeltté téve őket a hosszabb távú eredmények elérésében - írja a New York Times.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ugyanakkor az európai pénzügyminiszterek közös állásfoglalásával nem ért egyet, szerinte ugyanis a bónuszok törvényi szabályozása hátrányos helyzetbe hozza az érintett bankokat a többi pénzintézettel szemben a tehetséges munkavállalók toborzásában.

Ráadásul ha bónusz formájában nem is, de más úton módon úgyis találnának kibúvót a magasabb fizetések megakadályzása alól, egyéb kompenzáció, például lakástámogatás formájában.

Címkék:
g20 országok,